Γενέθλια για τους Simpsons: Οι «προφητείες» του θρυλικού καρτούν

Αναστασία – Βασιλική Γκολέμη
17/12/2022 09:30

Τα 33 της χρόνια γιορτάζει η δημοφιλής σειρά κινουμένων σχεδίων «Οι Σίμπσονς» (The Simpsons), που άρχισε να προβάλλεται σαν σήμερα στις 17 Δεκεμβρίου του 1989.
Η πιο δημοφιλής σειρά που έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ τηλεθέασης άρχισε να προβάλλεται στο δίκτυο του, Fox, στη βραδινή ζώνη αντί της πρωινής, που συνηθίζουν να προβάλλονται τα κινούμενα σχέδια.

Πηγή: Getty Images

Οι αγαπημένοι χαρακτήρες του κοινού ήταν πάντα οι 5 βασικοί Σίμπσονς, ο Homer, η Marge, η Lisa, ο Bart και η Maggie. Η περίεργη αυτή οικογένεια που μπλέκει συνέχεια σε αστείες και εντελώς φουτουριστικές περιπέτειες μένει στο Springfield και σε κάθε επεισόδιο μάς «ξεναγεί» στην πόλη της, όπου μαθαίνουμε και τα δικά της προβλήματα.

O Homer, η Marge, η Lisa, ο Bart και η Maggie.FOX

Η ιστορία της μακροβιότερης σειράς

Ο δημιουργός της κωμικής σειράς, Ματ Γκρέινιγκ, οραματίστηκε τους κίτρινους ήρωες όταν έπρεπε να προτείνει μια νέα σειρά κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, με τον παραγωγό Τζέιμς Λ. Μπρουκς, που θα γινόταν ένθετο κομμάτι του «The Tracey Ullman Show». Πρότεινε μια δυσλειτουργική οικογένεια στην οποία έδωσε ονόματα από τη δική του οικογένεια και στη θέση του εαυτού του, έδωσε το όνομα του Bart, που είναι αναγραμματισμός της λέξης brat (κακομαθημένο).

Ο δημιουργός της σειράς «Σίμπσονς», Ματ Γκρέινινγκ.ΑP

Η μεγάλη επιτυχία της σειράς οδήγησε και τη μεταφορά της σε κόμικ. Από το 1993 έως σήμερα, η εταιρεία Bongo Comics εκδίδει στην Αμερική περιοδικά με τους δημοφιλείς ήρωες. Από τότε, έχει κυκλοφορήσει μια πλειάδα τίτλων, με κυριότερους το Simpsons Comics (1993 έως σήμερα), το Bart Simpson Comics (2000 έως σήμερα), το Bart Simpson’s Treehouse of Horror (1995 έως σήμερα) και άλλους.

Σημειώνεται ότι σαν σήμερα, το 1989, οι «Σίμπσονς» έκαναν πρεμιέρα στη μικρή οθόνη, με ένα επεισόδιο αφιερωμένο στα Χριστούγεννα.

Γιατί οι Simpsons είναι κίτρινοι;
Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο BBC, ο Γκρέινιγκ αποκάλυψε πως ήθελε να κάνει το καρτούν μοναδικό, οπότε ήθελε αυτό να ξεκινήσει με ένα τολμηρό χρώμα. Αποκάλυψε ότι μια animator είχε την ιδέα του κίτρινου χρώματος και αμέσως πείστηκε. «Μια animator σκέφτηκε το κίτρινο των Simpsons και μόλις μου το έδειξε είπα: “Αυτή είναι η απάντηση!”. Όταν κάνετε ζάπινγκ στα κανάλια με το τηλεχειριστήριο και περνάει μια κίτρινη λάμψη, θα ξέρετε ότι βλέπετε τους Simpsons», είπε.
Ο Γκρέινιγκ δήλωσε επίσης σε συνέντευξή του ότι δεν ήθελε να επιλέξει τα «συμβατικά χρώματα κινουμένων σχεδίων» για τους χαρακτήρες. Εκείνη την εποχή, θα πρέπει να ήταν παράξενο για τους θεατές να βλέπουν χαρακτήρες με έντονο κίτρινο χρώμα δέρματος και πιθανώς χρειάστηκε να το συνηθίσουν.

Πηγή: Getty Images

Παρόλο που η επιλογή του κίτρινου χρώματος ήταν μια μεγαλοφυής ιδέα από τον Γκρέινιγκ και την ομάδα του, αν σκεφτεί κανείς την επιτυχία που έχουν οι χαρακτήρες τα τελευταία 33 χρόνια, ίσως να υπάρχουν και επιστημονικά στοιχεία πίσω από αυτό.
Η θεωρία των χρωμάτων μπορεί να επηρέασε την απόφαση να επιλεγεί το έντονο χρώμα, καθώς το κίτρινο είναι επίσης γνωστό ότι έχει ψυχολογική επίδραση στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Λόγω του τρόπου με τον οποίο τα μάτια μας επεξεργάζονται το φως, το κίτρινο είναι το πιο ορατό χρώμα στο ανθρώπινο μάτι. Το κίτρινο χρώμα αντιπροσωπεύει επίσης την αισιοδοξία και τη χαρά.
Πέντε φορές που η δημοφιλής σειρά προέβλεψε το μέλλον
Ωστόσο οι «Σίμπσονς», δεν ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια καθώς είχαν έναν ιδιαίτερο και «προφητικό» χαρακτήρα. Ανεξήγητο αλλά και αρκετά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ορισμένα γεγονότα που έχουν προβληθεί στη σειρά, έχουν γίνει πραγματικότητα αρκετά χρόνια αργότερα.
Το γεγονός ότι ο δημιουργός της κωμικής σειράς, Ματ Γκρέινιγκ είχε «προβλέψει» το μέλλον μπορεί να ακούγεται αρκετά περίεργο και καθόλου αληθινό, όμως τα επεισόδια μιλούν από μόνα τους αφού η σειρά είχε «προβλέψει» μέχρι και την πανδημία του Covid-19!
Παρακάτω παρουσιάζονται πέντε φορές που οι «προφητείες» των Σίμπσονς βγήκαν αληθινές:
1. Η είσοδος της Ελλάδας στο ΔΝΤΕντύπωση προκαλεί ότι στο 10ο επεισόδιο της 23ης σεζόν με τίτλο «Politically Inept, με τον Homer Simpson», ο Homer εμφανίστηκε σε μια τηλεοπτική εκπομπή ειδήσεων το 2012, όπου βλέπουμε τον ένα παρουσιαστή να δηλώνει πως «Η Ευρώπη βάζει την Ελλάδα στο eBay».Σχεδόν τρία χρόνια μετά η Ελλάδα «χτυπήθηκε» από την πιο δύσκολη οικονομική κρίση, όταν δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του δανείου της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αποτέλεσμα από την 1η Ιουλίου του 2015 να θεωρείται χρεοκοπημένη χώρα.

2. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Επίσης ανεξήγητο παραμένει το 17ο επεισόδιο της 11ης σεζόν με τίτλο «Bart to the Future», το οποίο κυκλοφόρησε το 2000. Ο Bart Simpson βλέπει το μέλλον της οικογένειάς του. Τότε, βλέπει πως η αδερφή του Lisa θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα μετά την διακυβέ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss