Η Αίγυπτος ακυρώνει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Νέο «άκυρο» για την Τουρκία, όσον αφορά στο παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη, αυτή τη φορά κι από τη γειτονική Αίγυπτο.

Ο αλ Σίσι υπέγραψε την Τρίτη 13/12 το προεδρικό διάταγμα με το οποίο η Αίγυπτος οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορά της προς τη δύση. Με μια υπογραφή καταργείται επί της ουσίας το μνημόνιο που υπέγραψαν το 2019 η Τουρκία και η Λιβύη και επικαιροποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.
Όπως φαίνεται και στους χάρτες, με το διάταγμα Σίσι οριοθετούνται τα θαλάσσια σύνορα της Λιβύης με την Αίγυπτο, με βάση τη χάραξη ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση.

Η Αίγυπτος κινήθηκε δηλαδή βάσει των όσων έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα το 2020.

Egypt’s President al-Sisi has issued a decree regarding the determination of the country’s western maritime boundary and Egyptian-Libyan EEZ in the Mediterranean.A geopolitical move that would represent a new brake for the illegal maritime agreement between Turkey & Tripoli. pic.twitter.com/lsQdYwksBZ
— Mahmoud Gamal (@mahmouedgamal44) December 14, 2022

Σε τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Αιγύπτου, με τίτλο «Προεδρικό Διάταγμα για τον Καθορισμό των Θαλάσσιων Συνόρων της Αιγύπτου στη Μεσόγειο Θάλασσα» αναφέρεται:

«Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi εξέδωσε το διάταγμα 595 του 2022 σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.
Η εκδοθείσα απόφαση διευκρίνισε ότι τα χωρικά θαλάσσια όρια της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο των χερσαίων συνόρων Αιγύπτου-Λιβύης, σημείο 1, για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων έως το σημείο 8, και στη συνέχεια η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινά από το σημείο 8 με βόρεια κατεύθυνση, παράλληλα με τον μεσημβρινό 25 ανατολικά, μέχρι το σημείο 9, των οποίων οι συντεταγμένες φαίνονται στον συνημμένο πίνακα σύμφωνα με τη γεωδαιτική αναφορά WGS84.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Σχετικές ειδήσεις


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss