Η ανησυχία εμπλοκής επί του πεδίου και η «απεμπλοκή» που επικαλείται ο Στόλτενμπεργκ

Μέσα σε αυτό το σκληρό timing δεν είναι τυχαία η επιλογή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Μια προσεκτική ανάγνωση πάνω στον τρόπο με τον οποίο κινείται η ελληνική διπλωματία έναντι των κλιμακούμενων φραστικών επιθέσεων και της παραχάραξης της ιστορίας εις την οποία προβαίνουν οι Τούρκοι δείχνει ξεκάθαρα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά… υπό την έννοια ότι εδώ που φτάσαμε, όλα είναι πιθανά – Ποιοι και γιατί μας σπρώχνουν σε συμβιβασμό υπό τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου;
Προφανώς και οι Τούρκοι δεν επιδιώκουν μια γενικευμένη σύρραξη η οποία θα οδηγήσει σε συντριβή ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως ένα… ατύχημα επί του πεδίου θα δώσει στον Ερντογάν το advantage να ανοίξει αυτό που επιθυμεί διακαώς: κύκλο διαπραγματεύσεων επί μηδενικής βάσης. Διαπραγματεύσεις μετά από θερμό επεισόδιο εις τις οποίες θα θέσει όλους τους παραλογισμούς του προκειμένου να κερδίσει τα περισσότερα από όσα επιδιώκει ή έστω ένα μέρος αυτών. Προς το παρόν, οι μεγάλες δυνάμεις τις Δύσης οι οποίες υποτίθεται εγγυόνται την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου δεν δείχνουν πρόθυμες να «κόψουν τον βήχα» μια και καλή στον τουρκικό αναθεωρητισμό. Μάλλον επιχειρούν να «ξεπλύνουν» τους Τούρκους, όπως έκαναν και στο παρελθόν και με το Κυπριακό, αλλά και με την τραγωδία των Ιμίων, ενώ ταυτόχρονα ωθούν την χώρα μας σε ένα σκηνικό διαπραγματεύσεων με το επιχείρημα «καλύτερα τώρα, παρά μετά από θερμό επεισόδιο».

Μέσα σε αυτό το σκληρό timing δεν είναι τυχαία η επιλογή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να παραχωρήσει συνέντευξη στο περιοδικό Foreign Policy και να πάρει – για άλλη μια φορά – ξεκάθαρη θέση υπέρ των Τούρκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν η Τουρκία «είναι ένα προβληματικό παιδί που παρεμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ», λέγοντας για τα ελληνοτουρκικά ότι «υπάρχουν διαφορές που πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα». Αντιθέτως έδωσε «συγχωροχάρτι» στην Τουρκία, η οποία το προηγούμενο διάστημα κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη συνοχή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, βάζοντας «φρένο» στην ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν και «κάποιες ελληνοτουρκικές διαφορές», χωρίς ωστόσο να επεκταθεί.
Όπως δήλωσε, το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss