Η απάντηση του ΕΚΚΑ στις καταγγελίες του Orlando LGBT+ για ομοφοβία

 

Μια αόριστη απάντηση έδωσε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) στις καταγγελίες του Orlando LGBT+ για τις ομοφοβικές δηλώσεις που ακούστηκαν σε ημερίδα του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, στις 7-3-24 πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Αναδοχή – Τεκνοθεσία. Κοινωνικά ζητήματα, προκλήσεις και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», στην οποία προσκεκλημένη ήταν και η Νάνσυ Παπαθανασίου, επιστημονικά συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ωστόσο, ακούστηκαν μια σειρά από ομοφοβικά επιχειρήματα, ενώ δύο ομιλητές αμφισβήτησαν τα ερευνητικά δεδομένα που παρουσίασε η Δρ. Παπαθανασίου. Στη συνέχεια, ο ΛΟΑΤΚΙ+ φορέας απηύθυνε ερωτήσεις προς το ΕΚΚΑ, σχετικά με την επιλογή των ομιλητών και τη στάση του οργανισμού απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ γονεικότητα.

Τώρα, το ΕΚΚΑ εξέδωσε την απάντηση του στις καταγγελίες, κάνοντας αόριστες αναφορές στα κριτήρια επιλογής των ομιλητών. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΕΚΚΑ Άρτεμις Αναγνώστου – Δεδούλη απλώς σημειώνει ότι οι «οι εισηγητές επιλέχθηκαν με κριτήριο τα επιστημονικά τους προσόντα και τις επιστημονικές τους γνώσεις». Ενώ, στην απάντηση σε αναφέρεται αν το ΕΚΚΑ γνώριζε την προηγούμενη (ομοφοβική) αρθρογραφία ενός εκ των ομιλητών.

Συνεχίζει λέγοντας: «Δεν υπήρξε εκ των προτέρων καμία παρέμβαση στις ομιλίες ή στις παρουσιάσεις των εισηγητών, ούτε προσυνεννόηση και ούτε θα μπορούσε να ασκηθεί λογοκρισία επί των απόψεων των εισηγητών. Οι απόψεις που οι ομιλητές, από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, εξέφρασαν ήταν οι επιστημονικές και προσωπικές τους απόψεις και δεν εκφράζουν τον φορέα».

Στην απάντηση προσθέτει επίσης πως η θέση του φορέα «είναι η προστασία όλων των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και κυρίως των παιδιών, χωρίς διακρίσεις, και η τήρηση όλων των νόμων ανεξαιρέτως, τυπικών και ουσιαστικών».

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του ΕΚΚΑ: 

ΠΡΟΣ: ORLANDO LGBT+

Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα

Κοινοποίηση: Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής

Θέμα: «Απάντηση σε καταγγελία του ORLANDO LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα»

Σχετ.: Έγγραφο του ORLANDO LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα, με ημερομηνία 26/03/2024.

Σε συνέχεια της ανωτέρω καταγγελίας σας, που απεστάλη προς το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα εξής:

Στις 7 Μαρτίου 2024, το Ε.Κ.Κ.Α. διοργάνωσε επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Αναδοχή-Τεκνοθεσία: Κοινωνικά Ζητήματα, Προκλήσεις και Αναγκαίες Μεταρρυθμίσεις».

Οι εισηγητές επιλέχθηκαν με κριτήριο τα επιστημονικά τους προσόντα και τις επιστημονικές τους γνώσεις, όπως και η κα. Νάνσυ Παπαθανασίου, συν-ιδρύτρια και επιστημονική διευθύντρια του ORLANDO LGBT+, η οποία ήταν βασική ομιλήτρια και εισηγήτρια στην Ημερίδα. Δεν υπήρξε εκ των προτέρων καμία παρέμβαση στις ομιλίες ή στις παρουσιάσεις των εισηγητών, ούτε προ συνεννόηση και

ούτε θα μπορούσε να ασκηθεί λογοκρισία επί των απόψεων των εισηγητών. Οι απόψεις που οι ομιλητές, από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, εξέφρασαν ήταν οι επιστημονικές και προσωπικές τους απόψεις και δεν εκφράζουν τον Φορέα.

Προσωπική μου θέση, αλλά και αρμοδίων οργάνων του Ε.Κ.Κ.Α., ως εκ της φύσεως των καθηκόντων και της αποστολής που υπηρετούμε, είναι η προστασία όλων των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και κυρίως των παιδιών, χωρίς διακρίσεις και η τήρηση όλων των νόμων ανεξαιρέτως, τυπικών και ουσιαστικών.

Επισημάνουμε ότι το Ε.Κ.Κ.Α. είναι ένας δημόσιος φορέας που έχει παραχωρήσει κτίρια για στέγαση, όπως την χρήση του 6ου ορόφου κτιρίου σε ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις (Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Rainbow

Seniors κ.α.), καθώς επίσης και το εξαώροφο κτίριο, στην Αθήνα, για τη στέγαση ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Επίσης, σε όλες τις εκδηλώσεις μας και τις Ημερίδες προεξάρχουσα θέση κατέχει η ανάδειξη των προβλημάτων και των αναγκών ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών, όπως στην ημερίδα για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί, όπου παρουσιάστηκαν βιντεοσκοπημένες απόψεις ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών και παιδιών προερχομένων από οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ+ και στην εν λόγω Ημερίδα, όπου ΛΟΑΤΚΙ+ ανάδοχος γονέας αναφέρθηκε στα βιώματά του ως ανάδοχος γονέας.

Εκ των ανωτέρω προκύπτει σαφώς η θέση που υπηρετούμε, αλλά και η προσέγγισή μας στα πραγματικά προβλήματα ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών και ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών.

Εν κατακλείδι, σας ευχαριστούμε και πάλι για τη θετική ανταπόκριση και τη συμμετοχή σας στην Ημερίδα του Ε.Κ.Κ.Α. και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας.

Η Πρόεδρος του Ε.Κ.Κ.Α.,

Δρ. Άρτεμις Αναγνώστου – Δεδούλη

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss