Η Ελλάδα εντείνει τις προσπάθειες για την προώθηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας

Άρθρο του Bloomberg αναλύει τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα – σε κρατικό επίπεδο – στην Ελλάδα με στόχο να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας.
του Paul Tugwell

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου για την απαγόρευση στην Ελλάδα των χειρουργικών επεμβάσεων στα χαρακτηριστικά φύλου ίντερσεξ παιδιών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις διακρίσεις σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αλλά και να ενισχύσει τα δικαιώματα της κοινότητας στην Ελλάδα, μια χώρα που σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίζεται από συντηρητισμό.
Οι δυνητικά επικίνδυνες επεμβάσεις γίνονται συχνά σε μωρά και παιδιά μικρής ηλικίας όταν αυτά δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν βάσει των παραδοσιακών διακρίσεων αρσενικού και θηλυκού φύλου, συχνά εν αγνοία τους. Από ιατρικής πλευράς, οι επεμβάσεις δεν κρίνονται απαραίτητες, ενώ τις καταδικάζουν τα Ηνωμένα Έθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι βουλευτές θα ψηφίσουν αργότερα μέσα στον μήνα για την πρόταση, η οποία αναμένεται να περάσει καθώς η κυβέρνηση κατέχει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Με την αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, η Ελλάδα μαζί με τη Μάλτα και λίγες ακόμα χώρες θα ανήκουν στην ομάδα των χωρών που θα απαγορεύσουν δια νόμου την εν λόγω διαδικασία.
Μάλιστα, o Πρωθυπουργός διόρισε πέρυσι μια επιτροπή η οποία έχει επιφορτιστεί με την αποστολή της σχεδίασης εθνικής στρατηγικής για τη βελτίωση των δικαιωμάτων LGBTQ. Η επιτροπή έχει ήδη εισαγάγει μια σειρά μεταρρυθμίσεων από την στιγμή της σύστασής της, όπως η κατάργηση της απαγόρευσης να είναι αιμοδότες ομοφυλόφιλοι άντρες. Λίγοι ήταν αυτοί που περίμεναν πως ο κεντροδεξιός πολιτικός θα γινόταν μια τόσο ισχυρή δύναμη αλλαγής.
«Οι αδικίες και το μίσος, που δυστυχώς ακόμη και στις ημέρες μας υφίστανται αυτοί οι συμπολίτες μας, πρέπει επιτέλους να εξαλειφθούν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Μάιο. «Ως Πρωθυπουργός δεσμεύομαι ότι δεν θα αφήσω κανέναν μόνο του σ’ αυτόν τον αγώνα ελευθερίας και ισότητας».
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχει πετύχει το …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss