Η Fairfax και η Mytilineos, ο Όμιλος ΑΒΑΞ και οι ινδιόρνιθες

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Fairfax και Mytilineos
Στα 130 εκατ. ευρώ ανέρχεται σήμερα η συνολική επένδυση της Fairfax Financial Holdings Limited στην Mytilineos. Ο Πρεμ Γουάτσα–ο αποκαλούμενος από τα διεθνή media ως «ο Καναδός Γουόρεν Μπάφετ– αποφάσισε να κτίσει μια μεγάλη συμμετοχή στην Mytilineos, πεπεισμένος για τις προοπτικές της εταιρείας του Βαγγέλη Μυτιλιναίου. Έτσι, είχε αποκτήσει 3.985.344 μετοχές αξίας 77 εκατ. ευρώ και χθες απόκτησε ακόμη 2.702.703 τίτλους, τρέχουσας αξίας 53 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η συμφωνία μεταξύ των Fairfax και Mytilineos προβλέπει την απόκτησή ακόμη 2.500.000 μετοχών σε βάθος δύο ετών μέσω exchangeable note 50 εκατ. ευρώ. Αν ασκηθεί αυτό το option τότε η Fairfax Financial Holdings Limited θα βρεθεί με 9.188.047 μετοχές της εισηγμένης, που θα αντιστοιχούν στο 6,8% του συνόλου των μετοχών της Mytilineos.

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ
Τα 2,3 δισ. ευρώ προσεγγίζει την τρέχουσα περίοδο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Ομίλου ΑΒΑΞ, καθώς στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2022 υπεγράφησαν ο συμβάσεις συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και συμβάσεις αξίας 445 εκατ. ευρώ προς υπογραφή στο αμέσως επόμενο διάστημα. Στα έργα που έχει αναλάβει η ΑΒΑΞ και τα οποία ξεχωρίζουν περιλαμβάνονται τα κατασκευαστικά έργα υποδομών πρώτη φάσης του Ellinikon Project, η κατασκευή τμήματος του άξονα Πάτρα-Πύργος, η συντήρηση και λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυτάλλειας, η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 65MW της ΔΕΗ στον Αγιο Χριστόφορο, η αναβάθμιση ηλεκτρονικών συστημάτων σηματοδότησης και αλλαγών τροχιάς στο σιδηροδρομικό τμήμα Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, το οδικό τμήμα «Μπράλος-Άμφισσα», το σιδηροδρομικό τμήμα «Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα», το δίκτυο διανομής και προμήθειας εξοπλισμού φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στην Πάτρα και σε Πύργο και Αγρίνιο, καθώς και οι εργασίες οδοσήμανσης της Αττικής Οδού.

Από την Ιαπωνία στην Καλαμαριά

Η καναδική εταιρεία Tajima Software Solutions Inc, θυγατρική εταιρεία του ιαπωνικού Ομίλου Tajima Group, αναπτύσσει, πουλά και υποστηρίζει λογισμικό ψηφιοποίησης κεντήματος σε παγκόσμια κλίμακα. Ο δε Όμιλος Tajima Group αναπτύσσει για οκτώ δεκαετίες ειδικές ραπτομηχανές για βιομηχανική χρήση. Η Tajima Software Solutions έχει παρουσία και στην Ελλάδα μέσω της TGV Software SA, η οποία εδρεύει στην Θεσσαλονίκη. Η TGV Software ασχολείται αποκλειστικά με την παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης λογισμικού, προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και υποστήριξης συστημάτων πληροφορικής προς την καναδική Tajima Software Solutions. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα η Tajima Software Solutions αναζητά Web Developers προκειμένου να στελεχώσουν τα γραφεία της TGV στην Καλαμαριά.
Η εκτροφή ινδιόρνιθων
Ως εισαγόμενο έθιμο η γαλοπούλα έχει αναβαθμισθεί σε βασικό έδεσμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Ωστόσο, την τελευταία τριετία σημειώνονται μεγάλες ελλείψεις σε γαλοπούλες, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να έχουν αυξηθεί σημαντικά. Κάποιοι Έλληνες επιχειρηματίες διέγνωσαν την ευκαιρία και προχώρησαν στην ίδρυση μονάδων εκτροφής ινδιόρνιθων (όπως ονομάζονται οι γαλοπούλες στην καθαρευόυσα). Κάποιες εξ αυτών των μονάδων έχουν υπαχθεί πρόσφατα στον αναπτυξιακό νόμο, με τα επενδυτικά τους σχέδια μάλιστα να λαμβάνουν επιχορήγηση έως και 50% στη βάση του καθεστώτος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss