Η κομβική πρόκριση της Εθνικής στο Παγκόσμιο και το Παρίσι 2024

Λίγο πριν την έναρξη της σεζόν ο Γιάννης Φιλέρης θυμίζει την κομβική σημασία της πρόκρισης της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ασίας με φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Η ομάδα παραθύρων, οι δυσκολίες του Νοεμβρίου και η κατάσταση των ομίλων, το προολυμπιακό τουρνουά και μια καινοτομία της FIBA

Βαδίζοντας σιγά-σιγά για την έναρξη της σεζόν το EuroBasket αρχειοθετείται και μπαίνει, πλέον, στην ιστορία. Παρόλα αυτά οι Εθνικές Ομάδες θα επιστρέψουν στην επικαιρότητα σε λιγότερο από δυο μήνες, όταν δηλαδή θα γίνουν τα προτελευταία παράθυρα για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο με δυο αγώνες στις 10 και 17 Νοεμβρίου. Οι άλλοι δυο (οι τελευταίοι) έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο Φεβρουάριο (24 και 27/2) ώστε να μάθουμε τις 12 ευρωπαϊκές ομάδες που θα ταξιδέψουν του χρόνου το καλοκαίρι (25/8-10/9) σε Ινδονησία, Φιλιππίνες και Ιαπωνία.

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει διαδοχικά εντός τη Λετονία και εκτός το Βέλγιο (το Νοέμβριο), εντός τη Σερβία και εκτός τη Λετονία (το Φεβρουάριο). Με δυο νίκες σε τέσσερα ματς, μάλλον εξασφαλίζει την πρόκριση της, καθώς τώρα με ρεκόρ 4-2, είναι δεύτερη στον όμιλο της, πίσω από τη Λετονία (5-1) και μπροστά από Βέλγιο (3-3), Σερβία (3-3), Τουρκία (2-4) και Βρετανία (1-5).

Για να παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στις τρεις πρώτες ομάδες του γκρουπ. Πόσο σημαντικό είναι να παίξει του χρόνου στην Ασία; Πέραν της αίγλης που έχει η διοργάνωση στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει σχεδόν ανελλιπώς από το 1986 και μετά (σε σύνολο εννιά τουρνουά, έχει λείψει μόλις από ένα, το 2002 στην Ιντιανάπολις) και την αναβάθμιση της σε κορυφαίο μπασκετικό γεγονός από την FIBA, είναι και η δίοδος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είναι, λοιπόν, κομβικής σημασίας η πρόκριση της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού μπορεί να δώσει την ευκαιρία στην ομάδα που είδαμε σε Μιλάνο και Βερολίνο να έχει μια σπουδαία διετία, με αποκορύφωμα το ολυμπιακό τουρνουά, όπου ενδέχεται να κλείσει ένας κύκλος της γενιάς των 90άρηδων. Σημειώστε ότι η Ελλάδα έχει να αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το Πεκίνο, το 2008.

Απευθείας για το Παρίσι 2024 θα πάρουν 7 ομάδες από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην Ευρώπη αντιστοιχούν δυο θέσεις και θα τις πάρουν οι ομάδες από την Γηραιά, που θα έχουν το καλύτερο πλασάρισμα στην τελική κατάταξη. Στην ουσία οι θέσεις είναι τρεις, αφού δικαίωμα συμμετοχής έχει και η Γαλλία, η οποία παίζει στους Ολυμπιακούς ως διοργανώτρια. Εφτά, συν τη Γαλλία, σύνολο οκτώ.

Υπολείπονται τέσσερις θέσεις για τους Ολυμπιακούς, οι οποίες θα καλυφθούν από τους νικητές των προολυμπιακών τουρνουά του 2024 (θα πάρουν μέρος 24 ομάδες σε 8 ομίλους των τριών ομάδων, που θα φιλοξενούνται ανά δυο σε τέσσερις ξεχωριστές πόλεις ανά την υφήλιο). Οι νικητές κάθε ομίλου παίζουν μεταξύ τους και οι τέσσερις που θα επικρατήσουν ετοιμάζουν βαλίτσες για Παρίσι.

Οι 19 θέσεις θα βγουν από την κατάταξη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ θα προκύψουν και άλλες πέντε, από τον προκριματικό γύρο του προολυμπιακού τουρνουά που θέσπισε η FIBA εν όψει των αγώνων του 24 και στον οποίο θα παίξουν 40 ομάδες (ανάμεσα τους και όσες αποκλειστούν από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου)! Για την Ευρώπη απ’ αυτά τα προκριματικά, στο προολυμπιακό τουρνουά περνάει μόλις μια ομάδα. Η πρόκριση στην τελική φάση του ΠΚ γλιτώνει, προφανώς, από την συγκεκριμένη ταλαιπωρία.

Η ομάδα των παραθύρων με ή χωρίς προσθήκες;

Αυτή τη φορά δεν θα δούμε την Εθνική του EuroBasket, αλλά εκείνη των παραθύρων, που είναι ακόμη κλειστά για τους ΝΒΑερ και μισάνοιχτα για τους παίκτες της EuroLeague. Η έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στην FIBA και την εταιρεία των 11 πιο ισχυρών κλαμπ της Ευρώπης, έχει δημιουργήσει ένα μικρό μπάχαλο τα τελευταία χρόνια.

Οι εκπλήξεις στα προκριματικά δεν είναι τόσο… εκπλήξεις, αφού η δυναμική των εθνικών ομάδων από το χειμώνα των παραθύρων, στο καλοκαίρι των μεγάλων διοργανώσεων, καμιά φορά είναι τεράστια και δημιουργεί αισθητές αλλοιώσεις. Από την άλλη η εφαρμογή των προκριματικών έχει ξαναβάλει στη ζωή των μπασκετόφιλων τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα και παρά τις σημαντικές ανορθογραφίες, η διαδικασία είναι -σε γενικές γραμμές- επιτυχημένη.

Η Εθνική παρότι δεν έχει καταφέρει να διακριθεί στα μεγάλα τουρνουά (και φέτος περιορίστηκε στην 5η θέση, αφού αποκλείστηκε από την τετράδα στο καθοριστικό ματς με τη Γερμανία) εξακολουθεί να είναι παρούσα (με εξαίρεση τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά εκεί την πατάει στα προολυμπιακά τουρνουά) με τις ομάδες των παραθύρων να κάνουν καλή δουλειά.

Το ελληνικό συγκρότημα παρότι ξεκίνησε με ήττα-σοκ από την Βρετανία στα προκριματικά του Π.Κ, βρίσκεται σε καλό δρόμο για την πρόκριση του στην τελική φάση, με νικη-κλειδί αυτή μέσα στην Κωνσταντινούπολη, όταν ενισχύθηκε με παίκτες των αιωνίων, ενώ τα προκριματικά πρόλαβε μέχρι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που έπαιξε τόσο κόντρα στη Σερβία (στο μεγάλο ματς μέσα στο Βελιγράδι) όσο και εναντίον του Βελγίου στο κατάμεστο ΟΑΚΑ.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιους θα έχει στη διάθεση του ο Σωτήρης Μανωλόπουλος χεντ κόουτς της ομάδας των παραθύρων τον Νοέμβριο, με τις ημερομηνίες πάντως να μη βολεύουν τους διεθνείς Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αφού είναι προγραμματισμένοι και αγώνες της EuroLeague.

Η Ελλάδα παίζει με τη Λετονία στις 10 και το Βέλγιο στις 17/11. Στις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες ο Ολυμπιακός παίζει με την Παρτιζάν (εντός έδρας) και την Μπάγερν (εκτός). Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Μπασκόνια στις 11 και ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη για το ματς με τη Φενέρ στις 18/11.

Και οι δυο ομάδες εμφανίστηκαν πρόθυμες πέρσι να βοηθήσουν την Εθνική, ακόμη και ο Ολυμπιακός, που μετά την αλλαγή της ηγεσίας στην ΕΟΚ, διαφοροποίησε και την στρατηγική του στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιους αγώνες, ανάλογα με τις υποχρεώσεις των κορυφαίων συλλόγων, κάποιοι από τους διεθνείς θα παίξουν στα προκριματικά.

Τον Φεβρουάριο, όπου η Εθνική αγωνίζεται με Σερβία (24/2) και Λετονία (27/2) το πρόγραμμα των ομάδων της Ευρωλίγκας λέει ότι ο Ολυμπιακός παίζει με τη Βαλένθια εκτός έδρας στις 24, ενώ ο Παναθηναϊκός, μια μέρα νωρίτερα, αγωνίζεται στο Μιλάνο. Στις 27 αμφότεροι δεν έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις…

Η Πολωνία την πάτησε νωρίς

Από τις ομάδες που ξεχώρισαν στο Ευρωμπάσκετ ήταν σίγουρα η Πολωνία, που κατέκτησε εν χορδαίς και οργάνοις την 4η θέση. Η μεγάλη νίκη της επί της Σλοβενίας στον προημιτελικό ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των τελευταίων ετών. Παρόλα αυτά οι Πολωνοί δεν θα διεκδικήσουν καν την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο των προκριματικών, έχοντας 2 νίκες και 4 ήττες, ισοβάθμησαν στον όμιλό τους με την Εσθονία, έμειναν όμως τέταρτοι, με χειρότερη διαφορά πόντων στα μεταξύ των δυο ομάδων παιχνίδια.

Εκτός δεύτερου γύρου έμειναν Κροατία, Βουλγαρία που έπαιξαν στο Ευρωμπάσκετ, η Β.Μακεδονία και η Πορτογαλία.

Πώς έχει η κατάσταση, τέσσερις αγωνιστικές πριν από το τέλος των προκριματικών; Ιδού:

✒ Στον όμιλο της Ελλάδας, η Λετονία δύσκολα θα μείνει εκτός, καθώς προηγείται με ρεκόρ 5-1. Οι Λετονοί που αν έπαιζαν στο Ευρωμπάσκετ ενδέχεται να διεκδικούσαν ακόμη και μετάλλιο, μαζί με την Εθνική μας είναι τα φαβορί. Οι Σέρβοι ανέκαμψαν με δυο σημαντικές νίκες κόντρα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά το χειμώνα θα έχουν κι αυτή ομάδα …παραθύρων άρα θα παλέψουν για την τρίτη θέση, κόντρα στο Βέλγιο. Το βελγικό συγκρότημα έκανε καλές εμφανίσεις στο Ευρωμπάσκετ (νίκησε την Ισπανία στον πρώτο γύρο) δύο από τους καλύτερους του παίκτες, όμως, Μπακό και Ομπασεχάν θα παίζουν στην Ευρωλίγκα (Βίρτους Μπολόνια και Βιλερμπάν). Πιθανότατα θα την πατήσει η Τουρκία, που δυσκολα θα προλάβει την τρίτη θέση, ενώ εκτός μάχης έχει τεθεί ήδη η Βρετανία.

✒ Η Γερμανία και Φινλανδία (με 7-1 και οι δυο) έχουν σχεδόν εξασφαλίσει την πρόκριση τους από τον Η όμιλο. Η Σλοβενία ακολουθεί με 5-3 και δύσκολα θα χάσει την τρίτη θέση, με Σουηδία-Ισραήλ (3-5) να την καταδιώκουν και την Εσθονία (2-6) να μην έχει ελπίδες

✒ Στον Θ όμιλο ξεχωρίζει η Λιθουανία με 7 νίκες σε 8 αγώνες. Η Γαλλία με 6-2 είναι επίσης κοντά στην πρόκριση, ενώ το Μαυροβούνιο βρίσκεται αυτή την στιγμή στην 3η θέση με 5-3. Θα γίνει μάχη με Βοσνία-Ουγγαρία (4-4) με την Τσεχία να μην έχει χάσει ακόμη το εισιτήριο αλλά να βρίσκεται αρκετά πίσω με 3-5

✒ Με την Ισπανία και την Ιταλία να βρισκονται στο 5-1, ο Ι ομιλος έχει φαβορί, με την Ισλανδία να θέλει να κάνει την έκπληξη. Η Γεωργία του Ηλία Ζούρου θα προσπαθήσει να μπει σφήνα, για να περάσει αυτή στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ εκτός μάχης έχουν τεθεί η Ουκρανία (1-5) που έκανε καλό Ευρωμπάσκετ και η Ολλανδία, η οποία επίσης ήταν παρούσα στον όμιλο της Πράγας.

Δώδεκα ομάδες θα πάνε στην Ασία στο Παγκόσμιο Κύπελλο για να εκπροσωπήσουν την Ευρώπη σε μια διοργάνωση που θα γίνει με το ίδιο σύστημα, όπως το 2019 στην Κίνα, διεκδικώντας και την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι 12 που θα αποκλειστούν θα πάρουν μέρος στο προκριματικό προολυμπιακό τουρνουά (μαζί με άλλες τέσσερις ομάδες οι οποίες θα είναι οι χαμένες του β΄γύρου των αγώνων πρόκρισης για τα προκριματικά του επόμενου Ευρωμπάσκετ). Σε … δουλειά να βρισκόμαστε!

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss