Η Ποινική Ευθύνη των Υπουργών

Μία ακόμη δίκη ξεκινά σήμερα,19 Σεπτεμβρίου 2022, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, που θα συνεδριάζει στην αίθουσα της Ολομελείας του Αρείου Πάγου.Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη
Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγορείται για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά την μη αποστολή στη Βουλή των καταγγελιών-μηνύσεων τριών βουλευτών του ΚΙΝΑΛ -ΠΑΣΟΚ (το 2017) για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουπλή και τον τότε υφυπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό για μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015.Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος,κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος κατ εξακολούθηση, για πιέσεις και παρεμβάσεις που φέρεται ότι άσκησε σε τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς Για την παράλειψη της μη αποστολής του «φακέλου Κουρουπλή» στην Βουλή παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο και η κ. Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας.

Η ελληνική νομοθεσία ρυθμίζει την ποινική ευθύνη των υπουργών και υφυπουργών για αδικήματα που υπέπεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο άρθρο 86 του Συντάγματος του 1975, όπως τροποποιήθηκε το 2001 και από τον εφαρμοστικό νόμο 3126/2003. Μόνη αρμόδια για την ποινική δίωξη ενός μέλους της κυβέρνησης είναι η Βουλή, που λαμβάνει τη σχετική απόφαση με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Αρμόδιο για την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είναι το Ειδικό Δικαστήρι …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss