Η σοβαρή πλευρά του παιχνιδιού για παιδιά και σκύλους

Με τα δύο τρίτα των παιδιών στις ΗΠΑ να αποτυγχάνουν να πληρούν τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές για τη φυσική δραστηριότητα, οι κινησιολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst έχουν εξετάσει τον αντίκτυπο του σκύλου της οικογένειας στις συνήθειες άσκησης των παιδιών. Θα μπορούσε ο καλύτερος φίλος του σκύλου να βάλει τα παιδιά στα πόδια τους και να τα βοηθήσει να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με την ελάχιστη σύσταση των 60 λεπτών μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα;

Μια προκαταρκτική μελέτη του UMass Amherst το 2022, δοκίμασε και επικύρωσε μια νέα προσέγγιση για τη μέτρηση της σωματικής δραστηριότητας που διευκολύνεται από τον σκύλο μεταξύ των παιδιών. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 12 παιδιά, διαπίστωσε ότι περίπου το 20% της καθημερινής σωματικής τους δραστηριότητας προερχόταν από χρόνο σε στενή γειτνίαση με τον σκύλο της οικογένειας. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγαλύτερη μελέτη, με στόχο τη συμπερίληψη ενός πιο διαφορετικού πληθυσμού.

Το UMass Behavioral Medicine Lab, που διευθύνεται από την επιστήμονα άσκησης Katie Potter, μελετά τρόπους για να βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν πιο δραστήριοι, με επίκεντρο τα παιδιά και τους σκύλους. Επίκουρος καθηγητής κινησιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστημών Υγείας, η Katie Potter αναζητά οικογένειες με παιδιά και ένα ή περισσότερα σκυλιά για να φορούν επιταχυνσιόμετρα ActiGraph, με λειτουργία Bluetooth που μετρά την εγγύτητα, καθώς κάνουν τη συνήθη ζωή τους.

Αυτή τη φορά, υπάρχει μια επιλογή για τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν την εβδομαδιαία μελέτη εξ αποστάσεως, επιτρέποντας σε οικογένειες εκτός της Δυτικής Μασαχουσέτης να λάβουν μέρος. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον δεσμό ανθρώπου-σκύλου για να προωθήσουμε τη σωματική δραστηριότητα στα παιδιά, αλλά πρώτα πρέπει να καταλάβουμε πόση σωματική δραστηριότητα έχουν τα παιδιά που έχουν σκύλους με τα σκυλιά τους», λέει η Potter.

Οι ενδιαφερόμενες οικογένειες μπορούν να συμπληρώσουν μια έρευνα προσυμπτωματικού ελέγχου για να δουν εάν πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής. Η μελέτη θα περιλαμβάνει παιδιά μεταξύ 7 και 10 ετών και έναν σκύλο που έχει με την οικογένεια τουλάχιστον έξι μήνες.

«Η προκαταρκτική μας μελέτη ήταν η πρώτη φορά που αυτό το είδος έρευνας είχε γίνει για να ποσοτικοποιήσει συγκεκριμένα τη σωματική δραστηριότητα με τον σκύλο και το παιδί σε γειτνίαση μαζί», λέει η Colleen Chase, επικεφαλής συγγραφέας της πρόσφατης εργασίας και διδακτορική φοιτήτρια στο εργαστήριο Potter. Και τόνισε: «Μας ενδιαφέρει να επαναλάβουμε αυτή τη μελέτη για να δούμε αν αυτή η τιμή του 20% ισχύει σε ένα σημαντικό μέγεθος δείγματος συμμετεχόντων». Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά ασκούνται περισσότερο όταν είναι ευχάριστη, παρακινητική και περιλαμβάνει κοινωνική αλληλεπίδραση.

«Εάν ένα παιδί έχει σκύλο και είναι δεμένο με τον σκύλο, αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόλαυση όποιας δραστηριότητας συμμετέχει. Και το να έχεις σκύλο είναι μια μορφή κοινωνικής υποστήριξης», λέει η Chase, ο οποίος ηγείται αυτής της ερευνητικής μελέτης. ως μέρος της διδακτορικής της διατριβής.

«Έτσι, βλέπουμε τον τρόπο που αυτό ευθυγραμμίζεται καλά με αυτό που έχουν δείξει άλλες μελέτες ότι θα προωθήσει τα παιδιά να είναι πιο δραστήρια», πρόσθεσε. Η Chase λέει ότι εάν η έρευνα συνεχίσει να δείχνει ότι οι σκύλοι έχουν θετικό αντίκτυπο στη σωματική δραστηριότητα των παιδιών, οι ερευνητές μπορούν να αναζητήσουν τρόπους να εμπλέξουν παιδιά που δεν έχουν οικογενειακό σκύλο.

«Υπάρχει μια οικονομική και χρονική επιβάρυνση που σχετίζεται με την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων και το αναγνωρίζουμε», λέει η Chase. Θα μπορούσε να οραματιστεί προγράμματα περιπάτου με σκύλους σε καταφύγια ζώων ή προγράμματα μετά το σχολείο που περιλαμβάνουν παιχνίδι σκύλων για να διευρύνει την πρόσβαση στα οφέλη της παρέας με έναν σκύλο. «Αυτό είναι ένα αρκετά ανησυχητικό ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή», λέει η Chase για τη σωματική αδράνεια μεταξύ των παιδιών.

Και καταλήγει: «Γι’ αυτό προσπαθούμε να γίνουμε δημιουργικοί με μεθόδους για να το αντιμετωπίσουμε. Είναι μια πολύ υγιεινή γραμμή έρευνας. Ξέρετε, εργαζόμαστε με παιδιά. Δουλεύουμε με σκύλους. Αλλά έχουμε αυτά τα μεγαλύτερα, σημαντική υγεία προβλήματα που εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε μέσω αυτής της έρευνας».

The post Η σοβαρή πλευρά του παιχνιδιού για παιδιά και σκύλους appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss