Η Τράπεζα της Ελλάδος, τα δάνεια των τραπεζιτών και κάνναβη στην Πάρο

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Σφιχτότερη εποπτεία
Μια σειρά από στοιχεία που σχετίζονται με τη διαφάνεια και την ορθή εταιρική διακυβέρνηση των εταιρειών που εποπτεύει, θα λαμβάνει σύντομα η Τράπεζα της Ελλάδος, στη βάση απόφασης που έλαβε η εκτελεστική επιτροπή της και η οποία εναρμονίζεται με τους κανόνες του SSM, του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, τα πιστωτικά ιδρύματα με έδρα στην Ελλάδα, οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, οι εταιρείες παροχής πιστώσεων, οι εταιρείες πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων, οι μητρικές χρηματοδοτικές εταιρείες συμμετοχών και οι μητρικές μικτές χρηματοοικονομικές εταιρείες συμμετοχών των πιστωτικών ιδρυμάτων με έδρα στην Ελλάδα, τα ιδρύματα πληρωμών, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού, αλλά και τα υποκαταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων με έδρα σε χώρα εκτός του Ε.Ο.Χ τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα, θα πρέπει να υποβάλουν στην ΤτΕ στοιχεία σχετικά με τη μετοχική τους διάρθρωση, τις συμμετοχές τους σε άλλες οντότητες, αλλά και στοιχεία για τα ανοίγματα – δάνεια που έχουν λάβει τα μέλη του Διοικητικού τους Συμβουλίου και τα συνδεδεμένα με αυτά μέρη. Όλα αυτά θα αξιολογούνται προκειμένου να διαπιστώνεται εάν έχουν υπάρξει αυθαιρεσίες που συνιστούν σύγκρουση συμφερόντων.

Δείκτες βαρόμετρο
Κάποιοι δείκτες είναι βαρόμετρο για την πορεία μιας οικονομίας. Και κανείς δεν μπορεί να τους παραβλέπει. Στοιχεία για την εξέλιξη των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταξύ του 2012 και του 2021 που δημοσιεύθηκαν χθες αποτυπώνουν τα κεκτημένα και τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας σε αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αγοραπωλησίες ακινήτων από 57.650 το 2012 εκτοξεύθηκαν στις 104.746 το 2021, καταγράφοντας άνοδο 81,7%. Την ίδια περίοδο οι πλειστηριασμοί μειώθηκαν κατά 19,6% και ανήλθαν σε 2.393 το 2021 από 2.975 το 2012, ενώ οι καταθέσεις κατασχετηρίων εκθέσεων μειώθηκαν από 11.855 σε 6.199, σημειώνοντας πτώση 47,7%. Στα αρνητικά καταγράφεται η μεγάλη πτώση στις συστάσεις εταιρειών. Από 3.278 το 2012 μειώθηκαν σε 1.474 το 2021, καταγράφοντας πτώση 55%. Πτώση σημείωσαν και οι διαλύσεις εταιρειών οι οποίες από 2.006 το 2012 μειώθηκαν σε 545 το 2021 (πτώση 72,8%).

Κάνναβη στην Πάρο

Ένα επενδυτικό σχέδιο με πρωτότυπα χαρακτηριστικά θα αναπτύξει η εταιρεία Ζενέλ Φαρμακευτική. Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της φαρμακευτικής κάνναβής, ετοιμάζεται να αναπτύξει μονάδα επεξεργασίας κάνναβης για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων στην Πάρο. Ναι στην Πάρο. Στη θέση Άγιος Βασίλειος, η οποία δεν είναι και η πλέον γόνιμη του νησιού και η οποία είναι σχετικά άνυδρή. Η εν λόγω επένδυση αναμένεται να ανέλθει στα 8 εκατ. ευρώ και ήδη υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο προκειμένου να ενισχυθεί με φορολογική απαλλαγή ύψους 3,2 εκατ. ευρώ. Ποιοι βρίσκονται πίσω από την Ζενέλ Φαρμακευτική; Η ομάδα της Ανάπτυξη ΑΕ και της ΦΡΑΤΕΚ ΑΕ, εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και ανάπτυξη ακινήτων και δημοσίων έργων αντιστοίχως.
Βρώσιμος πάγος
Μόνον οι επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού γνωρίζουν, πόσο μεγάλες είναι οι ανάγκες τους σε βρώσιμο πάγο, ειδικά τους θερινούς μήνες. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που διαρκώς δημιουργούνται νέες μονάδες διανομής προϊόντων ελεγχόμενης θερμοκρασίας που παράγουν συγκεκριμένα μεγέθη βρώσιμου πάγου. Και ειδικά οι σύγχρονες μονάδες έχουν μεγαλύτερο προβάδισμα, διότι αφενός είναι οικονομικές, αφετέρου παράγουν καλύτερης ποιότητας προϊόν. Μόλις προ ημερών ένας Υπό σύσταση Συνεταιρισμός υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, προκειμένου να ενισχυθεί με 308.694 ευρώ για την ίδρυση μονάδας παραγωγής βρώσιμου πάγου στον Ορχομενό. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε 671.320 ευρώ και εκτιμάται πως λόγω της φύσης της δραστηριότητας, θα υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss