Ηράκλειο: Ο αστυνομικός που έσωσε τον πιλότο, στο Newsbomb.gr

Αεροπορικό δυστύχημα Ηράκλειο: Ο αστυνομικός Γιάννης Κουρούπης που βούτηξε για να σώσει πιλότο και συγκυβερνήτη μιλάει και συγκινεί στο Newsbomb.gr – Τα ανατριχιαστικά και κρίσιμα λεπτά της διάσωσης των δύο ανδρών μετά τη μοιραία πτώση του αεροσκάφους.

Το αεροπορικό δυστύχημα στο Ηράκλειο την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου συγκλόνισε το πανελλήνιο, καθώς υπήρξε τραγικός απολογισμός με τον συγκυβερνήτη να χάνει τη ζωή του και τον πιλότο να βρίσκεται πλέον σε κατάσταση σοκ.
Από τη μοιραία πτώση ωστόσο ξεχώρισαν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν λογάριασαν την παγωμένη θάλασσα, τα βράχια και τους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή του Κακού Όρους και έτρεξαν να βοηθήσουν τους δύο άνδρες, οι οποίοι με νύχια και με δόντια πάλευαν να μείνουν στην επιφάνεια της θάλασσας και να μη βουλιάξουν μαζί με το αεροσκάφος. Ο λόγος για τέσσερις άνδρες από την ΕΜΑΚ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Άμεση Δράση Ηρακλείου.

Ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης, Γιάννης Κουρούπης, μίλησε στο Newsbomb.gr και περιέγραψε τις τραγικές στιγμές που έζησε μαζί με τους συναδέλφους του και τους δύο άνδρες από το αεροσκάφος.
«Κατά τις 10 το πρωί ενώ ήμασταν σε υπηρεσία με το περιπολικό της Άμεσης δράσης λάβαμε το σήμα να μεταβούμε στην περιοχή του Κακού όρους διότι έχει πέσει ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος με πλήρωμα δύο ατόμων , πιλότο και συγκυβερνήτη στη θάλασσα. Μας λέει το 100 να πάτε να δείτε τι συμβαίνει, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιούσε όλες τις δυνάμεις να μεταβούν στο σημείο. ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Λιμενικό.

Φτάσαμε σχετικά σύντομα στο σημείο, περίπου 5 λεπτά. Κάναμε πρόχειρη αναζήτηση και μετά ανεβήκαμε στην κορυφή του λόφου στο Κακό Όρος για να έχουμε οπτική επαφή με το αεροσκάφος. Ήταν κατά το ήμισυ στην επιφάνεια. Είχε μείνει μόνο η ουρά απ’ έξω. Ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης είχαν βγει και κρατιόντουσαν από την ουρά. Ο πιλότος ήταν ο νεαρός ενώ ο συγκυβερνήτης ήταν ο μεγαλύτερος κύριος που δεν τα κατάφερε. Ο πιλότος φορούσε την στολή του ενώ ο συγκυβερνήτης σκούρα ρούχα.», είπε αρχικά ο Γιάννης Κουρούπης.

«Όταν φτάσαμε εμείς το πρόβλημα ήταν ότι δεν βλέπαμε στον ορίζοντα κανένα παραπλέον σκάφος, ούτε έναν ψαρά. Αυτός ήταν ο πανικός. Ενημερώσαμε το κέντρο επιχειρήσεων από τον ασύρματο. Ρωτούσαμε ‘’που είναι οι δυνάμεις’’. Το αεροπλάνο όλο και βούλιαζε. Αυτοί κρατιόντουσαν από την ουρά του αεροπλάνου που είχε μείνει στην επιφάνεια και καλούσαν φωνάζοντας για βοήθεια. Έπρεπε να πλησιάσουν οι δυνάμεις σύντομα γιατί οι άνθρωποι δεν άντεχαν άλλο. Είχαν ενημερωθεί οι άπαντες και ερχόντουσαν, όμως δεν γνωρίζαμε σε πόση ώρα», συμπλήρωσε.
Η στιγμή που βουλιάζει το αεροσκάφος – Όταν ο αστυνομικός αποφάσισε να βουτήξει
«Την ώρα που μιλάμε με τα κεντρικά βλέπουμε ξαφνικά το αεροπλάνο να βουλιάζει και να χάνεται από τα μάτια μας. Ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης προσπαθούσαν να επιπλεύσουν όσο πιο μακριά γινόταν από τη δίνη του αεροσκάφους γιατί αυτό άφριζε. Ούρλιαζαν για βοήθεια.
Το δεύτερο πρόβλημα ήταν ότι είχε αέρα, ο οποίος ήταν κόντρα και τους τραβούσε προς τα μέσα και δεν τους επέτρεπε να κολυμπήσουν προς την στεριά. Η απόσταση από την στεριά ήταν στα 400 με 500 μέτρα υπολογίζω. Χρειαζόταν χρόνος για να φτάσουν. Έτσι ξεκινήσαμε εμείς να κατηφορίζουμε τα βράχια, τόσο οι αρχές και οι διασώστες όσο και πολίτες που σταματούσαν με τα οχήματά τους.», ανέφερε ο αστυνομικός.

«Εγώ πήρα την πρωτοβουλία να βουτήξω και να πλησιάσω μήπως και μπορέσω να κρατήσω κάποιον στην επιφάνεια, να πάω να τους ξεκουράσω μέχρι να έρθει το σκάφος και να τους συγκρατώ στην επιφάνεια. Βούτηξα χωρίς τίποτα. Τα περιπολικά δεν είναι εξοπλισμένα για θαλάσσιες διασώσεις. Δεν είχα ούτε ένα σωσίβιο μαζί μου. Έβγαλα στολή και οπλισμό και τα άφησα σε συνάδελφο.
Την ώρα που ετοιμάζομαι να βουτήξω βλέπω σε άλλους βράχους περίπου στα 100 μέτρα να ετοιμάζονται να βουτήξουν δύο άνδρες της πυροσβεστικής και του ΕΜΑΚ, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι. Έτσι πήρα θάρρος και λέω ‘’δεν θα είσαι μόνος’’, θα είχα παρέα.
Κολύμπησα ένα δεκάλεπτο νομίζω για να φτάσω τον πιλότο και τον συγκυβερνήτη. Το τελευταίο που με ένοιαζε ήταν το κρύο νερό. Μόνος μου αντίπαλος ήταν ο χρόνος. Να καταφέρω να τους συγκρατήσω. Ευτυχώς οι συνάδελφοι είχαν βατραχοπέδιλα και έφτασαν ένα λεπτό πιο πριν από εμένα. Ο ένας έπιασε τον πιλότο και ο δεύτερος προσπαθούσε να βρει τον μεγαλύτερο άνδρα, τον οποίο δεν βλέπαμε, είχε βουλιάξει δεν ήταν στην επιφάνεια. Εγώ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss