Κακοκαιρία Gaia: Επιδείνωση με πολλά μποφόρ και ισχυρές καταιγίδες

Κακοκαιρία Gaia: Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 11/12

Έντονα φαινόμενα εκδηλώνονται ήδη σε περιοχές της χώρας από το βράδυ του Σαββάτου με την Πολιτική Προστασία να είναι σε αυξημένη επιφυλακή, για νέα χρήση του 112 και παρέμβαση όπου χρειαστεί.
Ήδη σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας έχει ηχήσει προειδοποιητικό μήνυμα με συστάσεις στους πολίτες για προσοχή και οδηγίες προφύλαξης, ενώ και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβάθμισε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο:
Το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “GAIA” προβλέπεται να επηρεάσει τηχώρα μας έως και τη νύχτα της Κυριακής (11-12-2022) με ισχυρές βροχές καικαταιγίδες, μεγάλα ύψη υετού, θυελλώδεις νότιους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις.Πιο συγκεκριμένα:Τα ισχυρά φαινόμενα που έχουν αρχίσει να σημειώνονται θα συνεχιστούντην Κυριακή (11-12-2022):α. μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες, στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά,τη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίαςβ. μέχρι το απόγευμα, στη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεάγ. από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες, στην ανατολική Μακεδονία,τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίουδ. τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στις Κυκλάδες και την Κρήτηε. από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα, στα ΔωδεκάνησαΣημειώνεται ότι τα φαινόμενα στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τηδυτική Πελοπόννησο αναμένεται τη νύχτα προς την Κυριακή (11-12-2022) να είναιιδιαίτερα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα.Ο Σάκης Αρναούτογλου προχώρησε σε ανάρτηση στην οποία προειδοποιεί για ισχυρούς νοτιάδες, ενώ μιλάει και για σημαντικά ύψη κύματος τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 3,5 μέτρα σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Αναλυτική η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου

«ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΣΦΟΔΡΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΝΟΤΙΟΥΣ – ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΙΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ!
Σύμφωνα με το μοντέλο κυματισμού του poseidon.hcmr.gr, το σημαντικό ύψος κύματος αναμένεται να ξεπεράσει τα 2-2,5 μέτρα στις ακτές του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής και τα 3 με 3,5 μέτρα στις ακτές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης!!!
Κατά την ταπεινή μου άποψη για καλό και για κακό οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών που ελλιμενίζονται σε λιμάνια και όρμους των παραπάνω θαλάσσιων περιοχών να μεριμνήσουν άμεσα για την ασφάλεια των σκαφών τους. Συνιστάται, επίσης, να αποφεύγεται ο απόπλους κάθε μικρού σκάφους μέχρι βελτίωσης των δυσμενών καιρικών συνθηκών».
[embedded content]

Σύμφωνα με την ΕΜΥ την Κυριακή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που θα είναι κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά, από το απόγευμα και από τα δυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά.Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά έως 9 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.
Ο καιρός ανά Περιφέρεια
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗΚαιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στη δυτική Μακεδονία μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τις προμεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6, στα ανατολικά 7 με 8 και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα τοπικά έως 9 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΚαιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και μέχρι το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΚαιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και μέχρι το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τα νότια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ από αργά το …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss