Κάρολος ο Γ’: Ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας, η σχέση του με την Ελλάδα και το μέλλον της μοναρχίας

Ο βασιλιάς Κάρολος ο ΄Γ, αλλάζει σελίδα στη βρετανική μοναρχία μετά από 70 ολόκληρα χρόνια. Διαδέχεται τη βασίλισσα Ελισάβετ που έφυγε από τη ζωή στα 96 της χρόνια στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ’, ο μακροβιότερος διάδοχος μέχρι πρότινος στη βρετανική ιστορία, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια ριζική αναμόρφωση της μοναρχίας μετά τον θανάτο της μητέρας του, καθώς είναι γνωστό εδώ και καιρό πως θέλει να μειώσει το σχήμα, τις αρμοδιότητες και τα…έξοδα του παλατιού και να γυρίσει σελίδα στον απαρχαιωμένο θεσμό.
Η επιθυμία του νέου μονάρχη να μειώσει τους γαλαζοαίματους της πρώτης γραμμής έχει τεκμηριωθεί εδώ και καιρό, με τους ειδικούς να λένε ότι ο Κάρολος επιθυμεί να μετατρέψει τη μοναρχία σε μια «ένα πιο μικρό και συνεκτικό σχήμα» που θα αφήνει λιγότερο χώρο σε φήμες και «κουτσομπολιά», θα είναι πιο αποτελεσματικό και θα έχει μεγαλύτερη απήχηση στους πολίτες της γηραιά αλβιόνας.

Η έννοια της «ψαλιδισμένης μοναρχίας» απέκτησε μορφή και κατά τη διάρκεια του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ τον Ιούνιο, όταν η μονάρχης εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ μόνο με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που είχαν κάποιο ρόλο.

Το αρχικό μοντέλο του βασιλιά Καρόλου περιελάμβανε έναν σφιχτό πυρήνα μόλις επτά ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, αλλά πλέον εκ των πραγμάτων δεν ισχύει. Στο σχέδιο, που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από το θάνατο της βασίλισσας, ανήκε η μονάρχης μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο, τον βασιλιά πλέον Κάρολο και τη σύζυγό του Καμίλα, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ και τον πρίγκιπα Χάρι.

Ο Φίλιππος πέθανε σε ηλικία 99 ετών το 2021, ενώ το μέλλον του Χάρι στη νέα εποχή φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολο μετά την απόφασή του να εγκαταλείψει τα βασιλικά καθήκοντα πρώτης γραμμής και να μετακομίσει στις ΗΠΑ, μαζί με τη σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ. Ο πρίγκιπας Άντριου, ο δευτερότοκος γιός της βασίλισσας μένει επίσης εκτός λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στο σκάνδαλο Επστάϊν.
Η «ψαλιδισμένη μοναρχία»
Αυτομάτως εμφανίζονται στο προσκήνιο, η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Εδουάρδος με τη σύζυγό του Σόφι, κόμισσα του Γουέσεξ, αποκτώντας ρόλο «κλειδί» στη μελλοντική θητεία του Βασιλιά Καρόλου, σύμφωνα με βασιλικούς παρατηρητές.
Στη νέα εποχή λοιπόν, το παραδοσιακό μοντέλο με τις χιλιάδες τελετές και τα βασιλικά καθήκοντα κάθε χρόνο μπορεί να αλλάξει ενώ ενδέχεται να μειωθεί ο αριθμός των χορηγιών, για να επιτραπεί στους βασιλείς να επικεντρωθούν πιο ουσιαστικά με μικρότερο αριθμό θεμάτων.

Η βασιλική βιογράφος Aντζελα Λέβιν είπε στο TalkRadio τον Μάιο του 2021 …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss