Κίεβο: Κατηγορεί τη Μόσχα ότι εμποδίζει τον εφοδιασμό με ντίζελ του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι εμποδίζει τον εφοδιασμό με ντίζελ του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι δεν επιτρέπει σε οχηματοπομπή της εταιρείας να μεταφέρει ντίζελ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησής του.
Η προσφάτως αποκατασταθείσα ηλεκτροδότηση του σταθμού διακόπηκε και πάλι, αναγκάζοντας το σταθμό να καταφύγει σε γεννήτριες έκτακτης ανάγκης που λειτουργούν με ντίζελ, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι.

Η Energoatom ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο σταθμό. Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτή την πληροφορία.
«Η Energoatom ετοίμασε και έστειλε άλλο ένα φορτίο καυσίμου ντίζελ στον Πυρηνικό Σταθμό της Ζαπορίζια», ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία. «Ωστόσο από τις 10:00 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) η ρωσική πλευρά δεν επιτρέπει τη διέλευση της οχηματοπομπής της εταιρείας».

Στο μεταξύ, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της περιφέρειας της Ζαπορίζια δήλωσε σήμερα πως μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό δεν είναι δυνατή μέχρι το μέτωπο να μετακινηθεί κατά τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα.

Ο IAEA ασκεί πίεση για μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας γύρω από το σταθμό, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss