Κίνα: Ανίχνευση της ομάδας αίματος σε λιγότερο από 30″

Επιστήμονες από την Κίνα ανέπτυξαν μια νέα τεχνική ανίχνευσης ομάδας αίματος, με τη χρήση ενός ειδικού τσιπ, το οποίο είνα ικανό να αποδώσει σχεδόν 100% έγκυρα αποτελέσματα, μέσα σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.
Σύμφωνα με την  3.550 κλινικών δειγμάτων αίματος, τη οποία πραγματοποίησε ομάδα Κινέζων επιστημόνων, το εν λόγω τεστ τεστ εμφάνισε ποσοστό ακρίβειας πάνω από 99,9%.

Οι μόνες του ανακρίβειες αφορούσαν πολύ σπάνιες ομάδες αίματος. Με λίγο περισσότερο χρόνο –που δεν ξεπερνά τα δύο λεπτά– το τεστ εντοπίζει και τις ασυνήθιστες ομάδες αίματος.

Αντίθετα με τα παραδοσιακά τεστ για την ομάδα αίματος, τα οποία είναι αργά (τουλάχιστον 10 έως 20 λεπτά) και απαιτητικά από τεχνική άποψη (χωρίς να υπολογίσει κανείς ότι το αίμα πρέπει να μεταφερθεί στο εργαστήριο), το νέο τεστ γίνεται επιτόπου και με δύο απλά βήματα, χωρίς καν να απαιτείται ιατρική εξειδίκευση.

Αρκεί μία σταγόνα αίματος να τοποθετηθεί πάνω στο χαρτί και τα αποτελέσματα προκύπτουν από τις χρωματικές αλλαγές πάνω στη μεμβράνη του χαρτιού που περιέχει αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία αναγνωρίζουν τους χαρακτηριστικούς βιοδείκτες (αντιγόνα) κάθε διαφορετικού τύπου αίματος που βρίσκονται στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων.

Η γνώση της ομάδας αίματος είναι ζωτική σε περίπτωση μετάγγισης. Το τεστ κρίνεται ιδανικό για συνθήκες ανάγκης, όπως εμπόλεμες ζώνες, φυσικές καταστροφές, απομονωμένες περιοχές κ.ά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χονγκ Ζανγκ του Τρίτου Στρατιωτικού Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμούν ότι το νέο τεστ θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στο εμπόριο σε ένα έως δύο χρόνια.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss