Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία και πυρκαγιές το «καμπανάκι» – Κινδυνεύει ο «προηγμένος» πολιτισμός μας

Χρήστος Γιαννούλης
19/08/2022 13:49

Η συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή, ή την Κλιματική Κρίση, δεν είναι καινούρια στη δημόσια σφαίρα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει γίνει πιο έντονη από ποτέ καθώς πλέον το φαινόμενο όχι απλά «χτυπά την πόρτα μας», αλλά έχει περάσει ήδη στο… καθιστικό και απειλεί την ύπαρξη του πλανήτη.
Οι εικόνες που καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Γης τις τελευταίες εβδομάδες, είναι η τρανή απόδειξη πως τίποτα δεν πάει καλά και αν δεν αναστραφούν άμεσα τα δεδομένα, τότε κινδυνεύει ακόμα και η ίδια η ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής. Διότι όσο προηγμένος και να είναι ένας πολιτισμός, αν δεν υπάρχουν οι φυσικοί πόροι που απαιτούνται για την επιβίωση του ανθρώπου, τίποτα δεν θα μπορεί να συνεχιστεί…

Το τι έχει φταίξει για να οδηγηθούμε ως εδώ, έχει αναλυθεί εκτενώς εδώ και δεκαετίες από αρμόδιους επιστήμονες. Το ζητούμενο είναι «τώρα τι κάνουμε;». Η Ευρώπη ήδη είναι αντιμέτωπη με μια ξηρασία που όμοιά της έχει να εμφανιστεί σχεδόν έναν αιώνα. Το ίδιο συμβαίνει στην Κίνα και στις ΗΠΑ και από τη στιγμή που χάνεται το νερό, που είναι πηγή ζωής, κινδυνεύουν να χαθούν… τα πάντα.

Ο Γκέρχαρντ Γκέρολντ, καθηγητής γεω-οικολογίας του πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν και μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Λεοπολντίνα, στο βιβλίο του «Η αλλαγή του κλίματος και η κατάρρευση των προηγμένων πολιτισμών – τι μας διδάσκει η ιστορία;», έχει εξηγήσει ξεκάθαρα τι σημαίνει η κλιματική αλλαγή για έναν προηγμένο πολιτισμό: «Η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η ξηρασία δεν είναι νέα προβλήματα: Ήδη στην πρώιμη εποχή του Χαλκού, μεγάλοι πολιτισμοί κατέρρευσαν λόγω της κλιματικής αλλαγής και ιδίως της ξηρασίας», γράφει χαρακτηριστικά.
Στο βιβλίο του χρησιμοποιεί και πολλά άλλα ιστορικά παραδείγματα προκειμένου να γίνει σύγκριση με σύγχρονες περιβαλλοντικές κρίσεις και κάνει πολλούς παραλληλισμούς. Απειλούμαστε άραγε και εμείς με ανάλογη κοινωνική κατάρρευση όπως οι πολιτισμοί που περιγράφει; Ο ίδιος απαντά εμμέσως στο τέλος του βιβλίου του ως εξής: «Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο μέσω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σήμερα, τίθεται το ερώτημα ως προς τις συνέπειες σε έναν εξαιρετικά περίπλοκο βιομηχανοποιημένο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο».

Η λίμνη Γκάρντα στην Ιταλία έχει, σχεδόν, εξαφανιστεί λόγω ξηρασίαςAP Photo/Antonio Calanni

Στο σήμερα, ειδικότερα αυτό το καλοκαίρι, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ξηρασίας σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Από τον Ιούλιο έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή έχουν εφαρμόσει μέτρα για την εξοικονόμηση νερού, χώρες όπως η Ιταλία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα. Παράλληλα, οι δασικές πυρκαγιές έχουν εξελιχθεί σε Megafires καταστρ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss