Κοινωνική στέγαση – «Σπίτι μου»: Στεγαστικά δάνεια με επιτόκια 1% και μηνιαία δόση 275 ευρώ

Το πρόγραμμα άμεσης υλοποίησης με τίτλο «Σπίτι μου» προβλέπει στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1% και μηνιαία δόση 275 ευρώ για 10.000 πολίτες έως 39 ετών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και κατά 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Τα δάνεια, δηλαδή, θα είναι κατά τα ¾ άτοκα καθώς τα χρήματα θα προέρχονται από τον ΟΑΕΔ ενώ κατά ¼ θα προέρχονται από τις τράπεζες με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να είναι περίπου 1%.Το συνολικό στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους (νέους και φοιτητές) προκειμένου να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.
Οι ανακοινώσεις

Την εξειδίκευση των μέτρων για στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ παρουσιάζουν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και ο Διοικητής της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρος Πρωτοψάλτη.
Την παρουσίαση συντονίζει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ένας από τους βασικούς στόχους είναι η χώρα μας να γίνει πιο δίκαιη και να αμβλυνθούν κοινωνικές ανισότητες που προϋπήρχαν ή δημιουργήθηκαν. Η Ελλάδα έγινε ένας αφιλόξενος τόπος για τους νέους τα προηγούμενα χρόνια, διότι δεν υπήρχαν οι συνθήκες για να ζήσουν και να δημιουργήσουν, είπε ο κ. Σκέρτσος ξεκινώντας την ανάλυση της εξειδίκευσης των μέτρων.

Υπάρχει μια αύξηση στα ενοίκια και στην αγορά ακινήτων, ωστόσο παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού, παραμένει πολύ δύσκολο το ζήτημα της απόκτησης πρώτης κατοικίας.
Υπάρχει μια φθήνουσα πορεία της ιδιοκατοίκησης. Το μεγάλο στοκ των παλαιών και αχρησιμοποίητων ακινήτων είναι το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν 770.000 κλειστές κατοικίες στη χώρα μας, με την πλειοψηφία να βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα ζήτημα παλαιότητας των κατοικιών. Το 95% είναι άνω των 15 ετών και το 85% άνω των 20 ετών.
Υπάρχει επίσης ένα ζήτημα που σχετίζεται με την αργοπορημένη ανεξαρτητοποίηση των νέων. Αυτό συνδέεται προφανώς με οικονομικούς παράγοντες. Πρέπει να δοθούν κίνητρα να φύγουν από την οικογενειακή κατοικία και να αξιοποιηθούν οι παλαιότερες …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss