Κωτσιόπουλος: «Βόμβα» στα θεμέλια του ΕΣΥ, η διαφθορά στην υγεία

Στην ημερίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με θέμα «Διαφάνεια και Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Υγεία», μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος. 

Ο κ. Κωτσιόπουλος αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου Υγείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Υγεία, την οποία χαρακτήρισε «βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ». Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στις “out of pocket” πληρωμές στην υγεία, μέσα στις οποίες είναι και τα «φακελάκια», ενώ εννιά στους δέκα Έλληνες πολίτες αναφέρουν ότι στην Ελλάδα κυριαρχεί το «φακελάκι», σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. «Έχουμε λοιπόν ηθική υποχρέωση να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά» τόνισε ο κ. Κωτσιόπουλος.
Η διαφάνεια και τα ψηφιακά εργαλεία είναι έννοιες αλληλένδετες, σημείωσε. «Ήδη μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταφέρνουμε να ελέγχουμε τη διαφθορά σε επίπεδο κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον με τη χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών για την κεντρικοποίηση των προμηθειών στην υγεία, το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (DRG) που στηρίζεται σε δεδομένα από τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, την Ενίσχυση του Πληροφοριακού Συστήματος B.I HEALTH και άλλες δράσεις, θα καταφέρουμε να φτάσουμε στην εξυγίανση της διακυβέρνησης του συστήματος υγείας» πρόσθεσε.

Τα επόμενα βήματα του υπουργείου Υγείας κατά της διαφθοράς, σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο είναι:
– Για τις προμηθεύτριες εταιρείες: «Θα προχωρήσουμε στη δευτερογενήανάλυση των δεδομένων, ώστε να εντοπίζονται οι εταιρείες που παρανομούνκαι να επεμβαίνουμε άμεσα».

– Για τη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία: «Στόχος μας είναι να βάλουμε τακλινικά πρωτοκολλά στα νοσοκομεία, ώστε να ελέγξουμε και εκεί τησυνταγογράφηση. Τα μητρώα των ασθενών θα βοηθήσουν πολύ προς αυτή τηνκατεύθυνση. Το πιο σημαντικό έργο είναι το μητρώο ασθενών με καρκίνο,που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης».- Για τη διαφθορά στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα: «Εάν μπορέσουμε ναελέγξουμε τις αποθήκες των νοσοκομείων, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τηδιαφθορά. Ο φάκελος υγείας των ασθενών θα βοηθήσει στην πάταξη τηςδιαφθοράς, γιατί εκεί θα φαίνεται ποιος ασθενής έλαβε ποια υλικά, πόσακαι πότε».

Σχετικές ειδήσεις


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss