Κύπρος: Η γοητεία του ξακουστού ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο

Κύπρος: Το πολυφωτογραφημένο μέρος του νησιού

Ορεινά χωριά, γαλάζιες παραλίες, μοναδική θέα και εντυπωσιακά μνημεία της φύσης. Αυτά είναι μερικά απ’ όσα θα δεις σε ένα ταξίδι σου στην Κύπρο. Και κάθε φορά που θα επισκέπτεσαι το νησί θα γοητεύεσαι από τα μυστικά που κρύβει. Ένα από αυτά τα κοινά μυστικά που διαθέτει η Κύπρος είναι το φημισμένο ακρωτήριο Κάβο Γκρέκο. Και είπαμε να το εξερευνήσουμε και εμείς…
Η περιοχή και ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το Κάβο Γκρέκο είναι ουσιαστικά ακρωτήριο αλλά και μικρή χερσόνησος στα νοτιοανατολικά της Κύπρου, στην Επαρχία Αμμόχωστου. Το βρήκαμε ανάμεσα στην Αγία Νάπα και το Παραλίμνι. Μια επίσκεψη και μόνο θα σε κάνει να καταλάβεις γιατί η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη Εθνικό Δασικό Πάρκο, ενταγμένο στο πρόγραμμα Φύση 2000 (Natura 2000). Αυτό που χαρακτηρίζει την περιοχή του ακρωτηρίου είναι οι υποθαλάσσιες χαράδρες και τα σπήλαια. Αυτό το φυσικό περιβάλλον έχουν επιλέξει τα μεταναστευτικά πουλιά για σταθμό τους. Στο Κάβο Γκρέκο ζουν 71 είδη πανίδας σε ένα μέρος γεμάτο κυρίως θάμνους.
Το Κάβο Γκρέκο αποτελούσε ανέκαθεν ένα πολυσυζητημένο μέρος καθώς στη θάλασσά του έχουν βρεθεί από δύτες πολλά ναυάγια. Το 2007, μάλιστα, βρέθηκε και ερευνήθηκε αρχαίο ναυάγιο του 2ου αιώνα μ.Χ. Στο ακρωτήριο λειτουργεί φάρος κατασκευασμένος από τους Βρετανούς, ο δεύτερος που κατασκευάστηκε στην Κύπρο μετά από αυτόν του κάστρου της Πάφου.

Μονοπάτια και μοναδικές διαδρομές

Κάτι που αδιαμφισβήτητα χαρακτηρίζει το Κάβο Γκρέκο είναι τα μοναδικά μονοπάτια μέσα στη φύση. Αν σου αρέσει η πεζοπορία θα έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις μέσα στα πεύκα και κάθε λίγο να βγαίνεις σε ξέφωτα για να θαυμάσεις την εκπληκτική θέα προς τη Μεσόγειο Θάλασσα. Κάνε στάση σε ένα από τα πολλά παγκάκια που απλώνονται κατά μήκος αυτών των μονοπατιών θαυμάζοντας τα περίχωρα.
Ένα από τα πιο γνωστά μονοπάτια είναι μονοπάτι της φύσης της Αφροδίτης το οποίο εκτείνεται σε μήκος 2 χιλιομέτρων στη βορειονατολική ακτή του Κάβο Γκρέκο. Εντάσσεται στην πολιτιστική διαδρομή του μυθικού τόπου γέννησης της Αφροδίτης για την οποία φημίζεται η Κύπρος. Ένα άλλο μονοπάτι οδηγεί στο σπήλαιο «Κύκλωπα». Εκεί κοντά θα βρεις ιδανικά μέρη για πικ νικ αλλά και μονοπάτια ποδηλασίας αν είσαι λάτρης του είδους.
Θαλασσινές σπηλιές
Χαρακτηριστικό του Κάβο Γκρέκο είναι οι πολλές σπηλιές κατά μήκος της ακτογραμμής από την Αγία Νάπα προς το Εθνικό Πάρκο. Το γεγονός μάλιστα ότι στην περιοχή η θάλασσα είναι πάντα (από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου) κάνει το Κάβο Γκρέκο δημοφιλή προορισμό για τους δύτες. Τους καλούς μήνες του χρόνου, οπότε η Κύπρος γεμίζει κόσμο, το περπάτημα ανάμεσα στα πιο προσβάσιμα βράχια είναι μια εμπειρία που σου μένει αξέχαστη. Και θα δεις πολλούς να κάνουν το ίδιο μ’ εσένα.

Παραλία Κόννος, μια από τις πιο όμορφες που έχει η Κύπρος
Αφού φύγαμε από το Κάβο Γκρέκο είπαμε να κάνουμε και μια στάση σε μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες εκεί κοντά. Παραλία Κόννος, λοιπόν. Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων ανατολικά της Αγίας Νάπας στο δρόμο μεταξύ Κάβο Γκρέκο και Πρωτάρα βρίσκεται μία από τις πιο υπέροχες παραλίες που έχει η Κύπρος. Στα μόλις 200 μέτρα μήκος της θα κάνεις φυσικά το μπάνιο σου το καλοκαίρι αλλά και θα ονειροπολήσεις το χειμώνα. Είναι εξάλλου πολύ καλά προστατευμένη από τους ισχυρούς ανέμους πράγμα που την κάνει να μην έχει σχεδόν καθόλου κύματα. Η πρόσβασή μας στην παραλία ήταν πολύ εύκολη.
Αν βρεθείς στο Κάβο Γκρέκο μην ξεχάσεις:
Να επισκεφτείς ένα υπέροχο θρησκευτικό μνημείο. Είναι ο μικρός ασβεστωμένος ναός των Αγίων Αναργύρων από τον οποίο περπατώντας φτάνεις μέχρι τη θάλασσα.
Πηγή: exploringgreece.tv
Διαβάστε επίσης:
Αίγυπτος: Ανακάλυψαν χαλλούμι 2600 ετών σε ανασκαφές!


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss