Κύπρος και…διακρίσεις: Ρατσισμός, ξενοφοβία, ομοφοβία και οι αριθμοί 15 χρόνων

 Ρατσισμός, ξενοφοβία, ομοφοβία…διακρίσεις. Σε ποια επίπεδα βρισκόμαστε; Είναι κάτι το οποίο μπορεί όντως να καταμετρηθεί; Οι αριθμοί δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτικοί και ικανοί να καταγράψουν το μέγεθος ενός φαινομένου ωστόσο η σύγκρισή τους μπορεί να μας δείξει στοιχεία που ενδεχομένως αγνοούμε. Ας δούμε λοιπόν τα ρατσιστικά περιστατικά που κατέγραψε για 15 χρόνια το Γραφείο Καταπολέμησης Διακρίσεων της Αστυνομίας.
Από το 2005 μέχρι το 2020 καταγράφηκαν 286 περιστατικά ρατσιστικής φύσεως εναντίον 389 ατόμων από 460 δράστες. Αν και ο αριθμός δεν είναι ενδεικτικός καθώς πολλά είναι τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται στην Αστυνομία, αξίζει να εξετάσουμε όσα στοιχεία έχουμε από τις 286 αυτές περιπτώσεις ώστε να δούμε ποιοι είναι οι παραπονούμενοι, ποιοι οι κατηγορούμενοι και ποιο το κίνητρο “πίσω” από τα επεισόδια.
Από τα 286 περιστατικά, τα 88 ήταν κατά προσώπου, άλλα 88 κατά περιουσίας και 196 φραστικές επιθέσεις, εκφράσεις, πράξεις μίσους και απειλές
Εθνικότητα, χρώμα, φυλή και κοινότητα, όλα σχετικά με την καταγωγή. Και αυτά αποτελούν τα 274 από τα 378 περιστατικά. 39 επιθέσεις μετρούμε λόγω πολιτικών πεποιθήσεων και 29 λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ άλλες 27 λόγω θρησκείας.
Οι πλείστοι που έχουν καταγγείλει ρατσιστικό επεισόδιο είναι Ελληνοκύπριοι (111) και 58 Τουρκοκύπριοι. 
Ποιοι είναι όμως αυτοί που επιτίθενται; Από τους 460 κατηγορούμενους, οι 368 είναι Ελληνοκύπριοι… Ο αμέσως επόμενος αριθμός που καταγράφεται είναι 45 υποθέσεις στις οποίες είναι άγνωστος ο επιτιθέμενος και ακολουθούν 9 περιστατικά στα οποία οι κατηγορούμενοι είναι Παλαιστίνιοι κι άλλα 7 με κατηγορούμενος άτομα από τη Ρου …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss