Λίνα Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: «Πολιτικό και κυβερνητικό ζήτημα η επανένωσή τους»

Παρθενώνας και Δημοκρατία: Σε εξέλιξη η διεθνής ημερίδα στο Μουσείο Ακρόπολης.

Σε κλίμα συγκίνησης στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο αμφιθέατρο που από σήμερα φέρει το όνομα του Δημήτρη Παντερμαλή, διεξάγεται από το πρωί η διεθνής ημερίδα «Παρθενώνας και Δημοκρατία». Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ιδρυτικού και επί σειρά ετών προέδρου του. Η ημερίδα μεταδίδεται και ζωντανά σε live streaming στην ιστοσελίδα του Μουσείου.
Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, καλωσόρισε τους διοργανωτές και τους διακεκριμένους ομιλητές και στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του σπουδαίου επιστήμονα, εμπνευσμένου δάσκαλου, που «ευτύχησε να χαρίσει στον τόπο και στην Ελλάδα το αρχαιολογικό πάρκο και το Μουσείο του Δίου και φυσικά ”τον ναό” που οραματίστηκε και που παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε χτίστηκε με τις δικές του επίμονες προσπάθειες: το Μουσείο της Ακρόπολης».

Την ημερίδα διοργανώνει το ΥΠΠΟΑ και το Μουσείο της Ακρόπολης, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, η οποία διεξάχθηκε χθες, καθώς και με τη συμπλήρωση ενός έτους από την Σύνοδο της UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2021. Στη Σύνοδο εκείνη, ελήφθη για πρώτη φορά απόφαση που, πέραν του νομίμου, ορθού και ηθικού χαρακτήρα του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή και επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα, αναγνωρίζεται και ο διακρατικός/διακυβερνητικός του χαρακτήρας. Η Απόφαση αυτή διαβιβάστηκε στα Η.Ε. τον Δεκέμβριο του 2021 και επικυρώθηκε ξανά στη Σύνοδο της UNESCO στο Παρίσι, τον Μάιο του 2022, από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.
«Χάρη στις διαρκείς προσπάθειες του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή η Ελλάδα απέκτησε ένα μουσείο αντάξιο των πολιτιστικών θησαυρών της ακυρώνοντας με τον πλέον ηχηρό και εύγλωττο τρόπο το επί σειρά ετών επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου στην άρνηση του να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα και την επανένωση τους στη γενέθλια γη» είπε η υπουργός Πολιτισμού, χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας.Συνοψίζοντας τις εξελίξεις στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές «καταδεικνύουν την ορθότητα της επιλογής μας να αναδείξουμε την ανάγκη της επανένωσής τους -περισσότερο από αυτήν της επιστροφής στη γενέτειρά τους- τονίζοντας την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητά τους σε αντίθεση με άλλα λεηλατημένα καλλιτεχνικά έργα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss