Λιζ Τρας: Οι υπουργοί που διόρισε στη νέα κυβέρνηση – Ποιους ηγέτες πήρε τηλέφωνο με το «καλημέρα»

Λιζ Τρας: Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας εγκατέστησε συμμάχους σε βασικούς ρόλους του υπουργικού συμβουλίου

Η διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον τηλεφώνησε στους προέδρους της Ουκρανίας και των ΗΠΑ την πρώτη ημέρα της θητείας της, ενώ επιβράβευσε τους βασικούς της συμμάχους με κορυφαίες θέσεις σε έναν σημαντικό ανασχηματισμό λίγες ώρες μετά την είσοδό της στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Kwasi Kwarteng είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο Τζέιμς Κλίβερλι διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών και η Suella Braverman αντικατέστησε την Priti Patel ως υπουργός Εσωτερικών. Μία από τις πιο στενές φίλες της Λιζ Τρας, η Therese Coffey, διορίστηκε υπουργός υγείας και αναπληρώτρια πρωθυπουργός.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει ενόψει της παρθενικής εμφάνισης της νέας πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων αργότερα σήμερα (7/9). Κανένας από όσους υποστήριξαν τον ηττημένο αντίπαλό της, Ρίσι Σούνακ, δεν θα παραμείνει στο πλήρες υπουργικό συμβούλιο.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Τρας είπε ότι οι αλλαγές θα «ενοποιήσουν» το κόμμα των Τόρις και τόνισε οτι ανατέθηκαν ανώτεροι ρόλοι σε πέντε από τους αντιπάλους της για την ηγεσία των Τόρις. Για πρώτη φορά στην ιστορία, κανένα από τα τέσσερα κορυφαία «μεγάλα αξιώματα του κράτους» – πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών, υπουργός Εσωτερικών και Υπουργός Εξωτερικών – δεν ανήκει σε λευκό άνδρα.

Η νέα πρωθυπουργός έκανε το πρώτο της τηλεφώνημα σε ξένο ηγέτη, δεσμευόμενη για τη συνεχή υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία σε μια κλήση με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η Λιζ Τρας «με χαρά» αποδέχτηκε την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Ουκρανία.

Αργότερα μίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπου το ζευγάρι συζήτησε τη σημασία της επίτευξης συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία. Η κυριαρχία των υποστηρικτών της εκστρατείας της στο υπουργικό συμβούλιο προκαλεί ήδη γκρίνια μεταξύ ορισμένων βουλευτών των Τόρις, προκαλώντας τον κίνδυνο να υπάρξει «ανταρσία» στην πορεία από όσους έμειναν εκτός.

Η Λιζ Τρας διορίστηκε η 56η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από τη βασίλισσα, σε μια τελετή στο κάστρο Μπαλμόραλ την Τρίτη. Επέστρεψε στη βροχερή Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο και στη σύντομη ομιλία της, ορκίστηκε να αναπτύξει την οικονομία μέσω φορολογικών περικοπών και μεταρρυθμίσεων, να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των λογαριασμών ενέργειας και να θέσει την υπηρεσία υγείας σε «στιβαρές βάσεις».


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss