Λογαριασμοί ρεύματος:Κέρδη από τη μειωμένη κατανάλωση στις ώρες αιχμής

Εως και 38% είναι μειωμένες οι χρεώσεις ρεύματος για τον Νοέμβριο. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 35 – 45 λεπτών ανά κιλοβατώρα, όταν τον Οκτώβριο είχαν κινηθεί από 56 έως 70 λεπτά και τον Σεπτέμβριο μεταξύ 68 και 80 λεπτών ανά κιλοβατώρα. 

Οι μεγάλοι κερδισμένοι σε κάθε περίπτωση είναι καταναλωτές που πληρώνουν στην ώρα τους τον λογαριασμό και είναι πελάτες εταιρειών που προσφέρουν εκπτώσεις συνέπειας της τάξης του 20% έως και 27%, οι οποίες μαζί με τις επιδοτήσεις θα περιορίσουν την τελική τιμή σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, υπάρχουν και τρόποι για ακόμη μικρότερους λογαριασμούς.

Η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής, οδηγεί σε ακριβότερες τιμές για κάθε κιλοβατώρα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αναγκαστικά συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Η μικρότερη χρήση ενεργοβόρων συσκευών κατά τις ώρες αυτές, δηλαδή μεταξύ 18:00 και 21:00, μεταφράζεται σε σημαντική μείωση της μέσης τιμής της κιλοβατώρας για τη χώρα και κατά συνέπεια, για όλους.

Ο στόχος που έχει τεθεί με το νέο Κανονισμό της ΕΕ προβλέπει τη μείωση της ζήτησης κατά 5% κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής οπότε η κατανάλωση ενέργειας και οι τιμές που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο (οι οποίες μεταβάλλονται κάθε ώρα) είναι υψηλότερες. Ο στόχος τίθεται για το πεντάμηνο Νοεμβρίου – Μαρτίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα των τελευταίων 5 ετών.

Η ενέργεια κατά τις ώρες αιχμής είναι η ακριβότερη καθώς παράγεται από τις ακριβότερες διαθέσιμες μονάδες παραγωγής, οι οποίες λόγω της διεθνούς κρίσης και της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου είναι πλέον οι μονάδες που καταναλώνουν το συγκεκριμένο καύσιμο.
Από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προκύπτει ότι η μέγιστη τιμή του ρεύματος στο 5μηνο Νοεμβρίου 2021 με Μάρτιο 2022 έφθασε στα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα (στη συνέχεια μέσα στη χρονιά ξεπέρασε και τα 900) ενώ η μέση τιμή ανά μήνα κινήθηκε μεταξύ 230 και 270 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ομοίως η μέση τιμή αυξήθηκε το καλοκαίρι υπερβαίνοντας και τα 430 ευρώ). Το πραγματικό όφελος από τη μείωση της αιχμής είναι πολλαπλάσιο καθώς θα οδηγήσει επιπλέον σε υποχώρηση της μέσης τιμής για την ηλεκτρική ενέργεια αλλά και σε λιγότερες εισαγωγές φυσικού αερίου.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss