Market pass: Πότε ανοίγει η πλαφόρμα για αιτήσεις – Ποιοι εξαιρούνται

Market pass: Τι ορίζει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για την έκτακτη μηνιαία ενίσχυση που πρόκειται να δοθεί στα νοικοκυριά από τον Φεβρουάριο 2023 έως τον Ιούλιο 2023.

Ένα νέο βοήθημα πρόκειται να δοθεί από την κυβέρνηση με το νέο έτος στα νοικοκυριά, με την ονομασία «Market pass», το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν για την αγορά τροφίμων από τα αντίστοιχα καταστήματα.
Αργά το βράδυ της Τρίτης κατατέθηκε η σχετική τροπολογία για την κρατική επιδότηση στη Βουλή, ενώ η πλατφόρμα για αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου 2023 με τις πληρωμές να ξεκινούν προς το τέλος του ίδιου μήνα.

Η τροπολογία αναφέρει ότι: «Παρέχεται οικονομική Ενίσχυση για τους μήνες Φεβρουάριο 2023 έως και Ιούλιο 2023, από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια της παρ. 2, με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγορών ιδίως ειδών διατροφής, λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή».
Με το νέο βοήθημα η κυβέρνηση επιδοτεί το 10% των αγορών από καταστήματα τροφίμων με την ακρίβεια και το αυξημένο ενεργειακό κόστος να γονατίζουν τα νοικοκυριά, που δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα μηνιαία έξοδα.

Market Pass: Πώς θα υποβάλλετε αίτηση

Η αίτηση θα γίνεται όπως και με το «Fuel pass», δηλαδή μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr.
Σε ό,τι αφορά τα παντρεμένα ζευγάρια, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη ποιος μπορεί να κάνει την αίτηση, ενώ ανάλογα τον τρόπο πίστωσης των χρημάτων που θα επιλέξει ο πολίτης υπάρχει πριμοδότηση με μεγαλύτερο ποσό.
Τέλος Φεβρουαρίου η πρώτη δόση
Η οικονομική ενίσχυση θα είναι μηνιαία και θα ξεκινήσει περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Εάν δεν έχουν δαπανηθεί τα χρήματα ενός μήνας, θα μεταφέρονται στον επόμενο και θα ισχύουν μέχρι την λήξη της ψηφιακής κάρτας. Η επιδότηση θα πιστώνεται ανεξάρτητα από το ύψος των δαπανών του δικαιούχου.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε έναν αναλυτικό οδηγό με διευκρινίσεις σχετικά με τα κριτήρια ένταξης, τα ποσά και τις έξι κατηγορίες καταστημάτων που μπαίνουν στο μέτρο.
Σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζονται από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.
Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές.

Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης, παραδείγματα:
Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
Τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.
Δικαιούχοι και κριτήρια ένταξης
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss