Μισέλ Κλεζ: Ποιος είναι ο Βέλγος «Πουαρό» που διερευνά το Qatar Gate

Qatar Gate: O Μισέλ Κλεζ, ο άνθρωπος που συντονίζει τις έρευνες για τη διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο: «δεν θα σταματήσει» λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά.

O Βέλγος ανακριτής Μισέλ Κλεζ, ο άνθρωπος που ηγείται των ερευνών για το Qatar Gate πρωταγωνιστεί τα τελευταία 24ωρα στο βελγικό Τύπο. «Ο ρόλος του είναι παρόμοιος με εκείνον του εισαγγελέα των ΗΠΑ και το βράδυ του Σαββάτου ήταν παρών μαζί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, όταν η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα» αναφέρει δημοσίευμα του Politico.
«Σε μια σειρά εφόδων που συνεχίστηκαν την Τρίτη, ο Κλεζ και η ομάδα του ανακάλυψαν 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά και συνέλαβαν έξι άτομα με κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση. Μία εκ των υπόπτων είναι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Eύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου έως ότου της αφαιρέθηκε ο τίτλος την Τρίτη. Η έρευνα επικεντρώνεται σε μια ομάδα που μπορεί να χρησιμοποίησε τις θέσεις της στο Κοινοβούλιο για να προωθήσει τα συμφέροντα του Κατάρ», προσθέτει.

Michel Claise, il giudice che conduce l’inchiesta sul QatarGate, è anche uno scrittore piuttosto noto in Belgio, spesso in Tv a parlare delle sue opere. Una di queste torna di grande attualità in questo momento: Saggio sulla criminalità finanziaria. pic.twitter.com/Fbib7NmSwP
— Leonardo Panetta (@LeonardoPanetta) December 12, 2022

«Αν σε αυτή την υπόθεση διαφθοράς εμπλέκονται και άλλοι, καλά θα κάνουν να ανησυχούν. Στους διαδρόμους του δικαστικού Μεγάρου των Βρυξελλών ο Κλεζ είναι γνωστός ως “ο Σερίφης” για την ανελέητη καταδίωξη των στόχων του»

Αυτή η «πληθωρικότητα» είναι που κάνει τον ο Κλεζ να ξεχωρίζει, αναφέρει ο Τζον Κρόμπεζ, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου για την καταπολέμηση της απάτης μεταξύ 2011 και 2014. «Πολλοί άλλοι σε αυτόν τον τομέα είναι ήσυχοι και σεμνοί, αυτός δεν είναι. Και δεν θα έπρεπε να είναι», δηλώνει ο Κρόμπεζ στο Politico.

«Είναι ανακριτής, δικαστής… διασκεδαστής. Αυτό τον κάνει φανταστικό αφού με τον τρόπο που δουλεύει φαίνεται σαν να κάνει βαλς πάνω από τις υποθέσεις του, και όλα πηγάζουν από αυτές τις βαθιά ριζωμένες κοινωνικές του ανησυχίες. Αυτό είναι που τον κάνει τόσο εξαιρετικό».
Επαναστάτης ανθρωπιστής
Η ζωή του Κλεζ θυμίζει μυθιστόρημα, καθώς οι νεαροί γονείς του τον εγκατέλειψαν όταν ήταν μωρό σε ένα καλάθι στο αρτοποιείο των παππούδων του στο προάστιο Άντερλεχτ των Βρυξελλών. Ο Μισέλ μεγάλωσε φτιάχνοντας ψωμί πριν το σχολείο και αγωνιζόταν να διαβάσει όσα περισσότερα βιβλία μπορούσε. Ο πατέρας του δεν ήθελε ποτέ να είναι μέρος της ζωής του και η σχέση του με τη μητέρα του, η οποία δεν βρίσκεται πια στη ζωή, ήταν «εξαιρετικά σκληρή».

Ο ίδιος επικαλείται τις γαλλικές επαναστατικές ουμανιστικές αξίες ως κατευθυντήριες αρχές του. Για αυτόν, το οικονομικό έγκλημα έχει καταστρέψει θεμελιώδεις πτυχές της κοινωνίας. «Το έγκλημα των λευκών κολάρων είναι ο καρκίνος της δημοκρατίας», έγραψε ο Κλεζ σε ένα από τα βιβλία του, Le Forain (The Showman).
Να σημειωθεί ότι είναι ο άνθρωπος που το 2019, ανάγκασε τη βρετανική τράπεζα HSBC να πληρώσει ποινή ρεκόρ 295 εκατομμυρίων ευρώ στο Βέλγιο για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και άλλα διάφορα εγκλήματα. Ένα άλλο ψευδώνυμο για τον Κλεζ είναι «Mr Hundred Millions», λόγω όλων των μετρητών που έχει επιστρέψει πίσω στο κράτος. «Δεν τον ένοιαζε καθόλου η τάξη μεγέθους των αντιπάλων του», αναφέρει είπε ο Κρόμπεζ. «Έτσι λειτουργεί: δεν φοβάται εύκολα».
Επιχείρηση «Μηδέν»
Ο Κλεζ είναι γνωστός στο Βέλγιο για την ανάληψη υποθέσεων, ακόμη και εκείνων που είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Η καταδίωξή του κατά των συμμοριών ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε βέλγικους ποδοσφαιρικούς ομίλους, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Μηδέν», συγκλόνισε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, ο οποίος είναι βαθιά συνυφασμένος με τις βελγικές επιχειρήσεις και την πολιτική.
Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του ήταν η εξάρθρωση της κρυπτογραφημένης υπηρεσίας SKY ECC, η οποία οδήγησε στη σύλληψη δεκάδων εμπόρων ναρκωτικών και εγκληματιών. Η επιχείρηση αυτή ήταν η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ από την βελγική αστυνομία και τους εισαγγελείς κατά των καρτέλ ναρκωτικών, αφού η χώρα αποτελεί βασικό σημείο διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss