Να συναντηθούν να πούνε τι; Ικανοποίηση από τη στάση των συμμάχων για τη συμφωνία

Η ελληνική κυβέρνηση είναι προς το παρόν ικανοποιημένη τόσο από τη στήριξη

Ενδεικτικό της κρισιμότητας που περνάνε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ότι ο υπουργός εξωτερικών στις δηλώσεις του χθες έθεσε ένα επιπλέον διακύβευμα, την ύπαρξη της Ελλάδας. Είπε δηλαδή ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ύπαρξη της με όλα τα νόμιμα διαθέσιμα μέσα.
Η λέξη «ύπαρξη» δεν συνηθίζεται στον διπλωματικό λόγο του κ. Δένδια, ήθελε όμως να τονίσει ότι πλέον οι πολεμικές ιαχές που ακούγονται με τελευταίες τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ έχουν φέρει στα όρια της την Αθήνα.

Η κυβέρνηση είναι προς το παρόν ικανοποιημένη τόσο από τη στήριξη του State department που δήλωσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Libya Political Dialogue Forum να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του Λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Μάλιστα ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας είχε ενημερώσει για την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη την υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Είναι επίσης ικανοποιημένη από τη στάση της Γερμανίας που παρέπεμψε στη τουρκολιβυκή συμφωνία θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης του 2019 που όπως είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας.
Ευχάριστη έκπληξη ήταν και η παρέμβαση των Βρετανών με το foreign office να δηλώνει ότι «Δεν θεωρούμε ότι τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου» όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ξεκινά σήμερα η άτυπη σύνοδος της Πράγας, όπου η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να αποδεχτεί την πρόσκληση των Βρυξελλών και να παραστεί στην τσεχική πρωτεύουσα για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα προσδίδει μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς θα βρεθεί στην ίδια αίθουσα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Δεν έχει γίνει καμία διπλωματική προετοιμασία για συνάντηση των δύο ηγετών, δεν έχει υπάρξει κανένα αίτημα από τον Τούρκο πρόεδρο. Άλλωστε να συναντηθούνε να πούνε τι; Το κλίμα είναι πολύ βαρύ που και μια τυπική χειραψία θα δείχνει προσχηματική. Ωστόσο η ελληνική πλευρά βλέπει θετικά την παρουσία του κ. Ερντογάν εκεί διότι «όσο περισσότερο λειτουργεί εντός του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος τόσο πιο ωφελημένη βγαίνει η Ελλάδα». Το κλίμα που θα συναντήσει δεν θα είναι ιδανικό για αυτόν, άλλωστε, καθώς υπάρχει ε …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss