Νέα έρευνα: Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν μισθοφόρους από μακρινά μέρη

Οι αρχαίοι Έλληνες, τουλάχιστον στη Μεγάλη Ελλάδα, χρησιμοποιούσαν στον στρατό τους κατά καιρούς μισθοφόρους από πολύ μακρινά μέρη.

Οι πόλεμοι και οι μισθοφόροι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην μεγάλης κλίμακας μετακίνηση ανθρώπων στον κλασσικό αρχαιοελληνικό κόσμο της Μεσογείου. Αυτό συμπέρανε μια διεθνής διεπιστημονική ομάδα γενετιστών και άλλων επιστημόνων που ανέλυσαν το αρχαίο DNA ανθρώπων από τις ελληνικές αποικίες στη Σικελία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διακεκριμένο ερευνητή Ντέηβιντ Ράιχ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS)των ΗΠΑ. Στην μελέτη συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο συνεργάτης του Ράιχ Ιωσήφ Λαζαρίδης και ο καθηγητής Ιωάννης Σταματογιαννόπουλος του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα 54 σκελετών ανθρώπων που βρέθηκαν, μερικοί μαζί με τα όπλα τους, σε μαζικούς τάφους στις νεκροπόλεις της Ιμέρας και πέριξ αυτής. Μεταξύ αυτών ήταν στρατιώτες του 5ου π.Χ. αιώνα ηλικίας 18-50 ετών που είχαν πολεμήσει στον στρατό της ελληνικής βόρειας σικελικής αποικίας της Ιμέρας (στη νικηφόρα για τους Έλληνες καθοριστική μάχη του 480 π.Χ. κατά των Καρχηδονίων και των ντόπιων συμμάχων τους), καθώς επίσης πολίτες κάτοικοι της περιοχής και κοντινών οικισμών με γηγενείς πληθυσμούς. Επίσης, για λόγους σύγκρισης, αναλύθηκαν τα γονιδιώματα 96 σύγχρονων ανθρώπων από την Ιταλία, την ηπειρωτική Ελλά …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss