Νέα μελέτη: Αυξημένος ο κίνδυνος να πάθουν άνοια τα άτομα με περιοδοντίτιδα και απώλεια δοντιών

Την ανησυχία τους για τα άτομα με περιοδοντίτιδα και απώλεια δοντιών εκφράζουν Φινλανδοί επιστήμονες σε νέα τους μελέτη, αναφέροντας πως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης όσο και άνοιας.

Η μελέτη – μια συστηματική ανασκόπηση και μετά – ανάλυση όλων των ερευνών (συνολικά 47) πάνω στη σχέση της υγείας των δοντιών και της υγείας του εγκεφάλου και του νου – δείχνει, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι όσοι προσέχουν τα δόντια τους, κινδυνεύουν λιγότερο από άνοια σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σαμ Άσερ του Ινστιτούτου Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας «Journal of the American Geriatrics Society», βρήκαν ότι η κακή περιοδοντική υγεία (περιοδοντίτιδα, χάσιμο δοντιών κ.α.) σχετίζεται με 23% μεγαλύτερη πιθανότητα για μελλοντική γνωστική εξασθένηση και 23% υψηλότερο κίνδυνο για άνοια.

Από μόνη της η απώλεια των δοντιών συνδέεται με 23% μεγαλύτερη πιθανότητα γνωστικής εξασθένησης και 13% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.

«Από κλινική άποψη, τα ευρήματά μας αναδεικνύουν με έμφαση τη σημασία της παρακολούθησης και βελτίωσης της περιοδοντικής υγείας στο πλαίσιο πρόληψης της άνοιας» επεσήμαναν οι ερευνητές.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss