Νέα Μελέτη: Η καλή διατροφή επιβραδύνει την άνοια στους ηλικιωμένους

Mια νέα μελέτη από την Κίνα φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη σημασία που έχει η καλή διατροφή στην υγεία και συγκεκριμένα στη μνήμη των ηλικιωμένων. Συγκεκριμένα, η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με πιο αργή απώλεια της μνήμης στους ηλικιωμένους, με τα οφέλη να αφορούν ακόμη και όσους έχουν το κατ’ εξοχήν γονίδιο (ΑΡΟΕ), που αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ και άνοια.

greyscale photo of woman standing behind woman sitting on chair

Η μνήμη μειώνεται συνεχώς μετά από μια ηλικία, ωστόσο οι άνθρωποι, όπως δείχνει και η νέα μελέτη, μπορούν να επιβραδύνουν αυτή την εξέλιξη. Όσες περισσότερες υγιεινές συμπεριφορές συνδυάζονται (διατροφή, σωματική άσκηση, κοινωνικές επαφές, γνωστικά ερεθίσματα όπως διάβασμα και γράψιμο, μη κάπνισμα, μη κατανάλωση αλκοόλ κ.α.) τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος, με μεγαλύτερο αυτό της διατροφής.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Πρωτεύουσας, του Νοσοκομείου Σουανγού και του Εθνικού Κέντρου Νευρολογικών Διαταραχών του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 29.000 ανθρώπους άνω των 60 ετών (μέση ηλικία τα 72 έτη), οι οποίοι είχαν φυσιολογική γνωστική λειτουργία στην αρχή της έρευνας που διήρκεσε δέκα χρόνια. Το 20% των συμμετεχόντων ήταν φορείς του γονιδίου κινδύνου ΑΡΟΕ.

woman peeping at window

Η μελέτη εκτίμησε πόσο ωφελεί τη μνήμη κάθε μία ξεχωριστά συμπεριφορά και κατέληξε ότι πιο ωφέλιμη είναι η διατροφή, ενώ ακολουθούν κατά σειρά τα γνωστικά ερεθίσματα και η σωματική άσκηση. Ακόμη και οι φορείς του γονιδίου ΑΡΟΕ, αν τηρούν μια σειρά από υγιεινές συνήθειες, εμφανίζουν πιο αργή έκπτωση της μνήμης τους.

two men playing chess

Όσοι ζούσαν πιο υγιεινά, είχαν σχεδόν 30% μικρότερη πιθανότητα για ήπια γνωστική εξασθένηση και 90% για άνοια, σε σύγκριση με όσους έκαναν την πιο ανθυγιεινή διατροφή και γενικότερα την πιο ανθυγιεινή ζωή (σωματικά αδρανείς, χωρίς γνωστικά ερεθίσματα, κοινωνικά απομονωμένοι, καπνιστές, χρήστες αλκοόλ). «Η πρόληψη είναι σημαντική δεδομένης της απουσίας αποτελεσματικών θεραπειών για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τις σχετικές άνοιες», επεσήμαναν οι ερευνητές.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss