Νίκος Δένδιας για ΝΑΤΟ: «Δεν θα διολισθήσουμε σε ρητορική αναβίωσης του παρελθόντος»

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας Edgars Rinkevics

Με τον Λετονό υπουργό Εξωτερικών, Edgars Rinkevics συναντήθηκε ο Νίκος Δένδιας. Στην ατζέντα των συζητήσεων υπήρχαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας καθώς και ο σεβασμός των κρατών – μελών στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.
Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια με τον Λετονό ομόλογό του Edgars Rinkevics

«Αγαπητέ μου Edgars,
χαίρομαι ιδιαίτερα που σε υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα. Eίσαι ένας από τους δύο πιο έμπειρους Ευρωπαίους ομολόγους μου και οι απόψεις σου στο Συμβούλιο της Ένωσης έχουν ένα ιδιαίτερο βάρος. Γι’ αυτό είναι μεγάλη μου χαρά που σε υποδεχόμαστε σήμερα στην Αθήνα.

Μάλιστα φέτος συμπληρώνουμε έναν αιώνα, εκατό χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Η επίσκεψή σου έπεται της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας, της κυρίας Σακελλαροπούλου στη Ρίγα τον Ιούνιο, ενώ εσύ έχεις να μας έρθεις στην Αθήνα τέσσερα χρόνια.

Εγώ σκέφτομαι να επισκεφθώ τη Ρίγα εκ νέου. Είχα έρθει τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά όχι σε διμερές επίπεδο. Όμως πρέπει να πω ότι δέκα μήνες πέρασαν από όταν ήμουνα στη Ρίγα αλλά ο κόσμος δεν είναι ίδιος, έχει αλλάξει ριζικά. Κι έχει αλλάξει ριζικά εξ αιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σήμερα λοιπόν εξετάσαμε αναλυτικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη. Εξετάσαμε τι συμβαίνει, εξετάσαμε επίσης τις επιπτώσεις που έχει η ρωσική εισβολή και θέλω να πω ότι και η Ελλάδα και η Λετονία στο θέμα της ρωσικής εισβολής τήρησαν στάση αρχής, με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τον πλήρη σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και στην κυριαρχία όλων των χωρών του κόσμου. Καθώς η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ο πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οικογένειας της οποίας και οι δύο είμαστε μέλη.
Κι εδώ αγαπητέ μου Edgars θέλω να ανοίξω μια παρένθεση, προχθές απεβίωσε ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης, ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ. Μνημονεύουμε τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ για τη συνεισφορά του στον ειρηνικό τερματισμό του ψυχρού πολέμου και τις προσπάθειες που κατέβαλε για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Όμως δεν θέλω να ξεχνάμε ότι η περεστρόικα είχε και τα μελανά της σημεία κι εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν ξεχνάμε την καταστολή των κινημάτων ανεξαρτησίας τόσο στις Βαλτικές χώρες, όσο στο Αζερμπαϊτζάν και στη Γεωργία.
Επίσης συζητήσαμε και θα συζητήσουμε και στο γεύμα για το τι η Ελλάδα έχει κάνει στην Ουκρανία. Είπα ότι θα σου εγχειρί …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss