Νησί του Πάσχα: Πυρκαγιά προκάλεσε «ανεπανόρθωτη» ζημιά στα διάσημα πέτρινα αγάλματα

Φωτιά στο νησί του Πάσχα προκάλεσε «ανεπανόρθωτη» ζημιά στα εμβληματικά αγάλματα Μοάι

Δασική πυρκαγιά σάρωσε το Εθνικό Πάρκο Ράπα Νούι στο Νησί του Πάσχα, στη Χιλή, απανθρακώνοντας μερικές από τις λαξευμένες πέτρινες φιγούρες του, γνωστές ως Μοάι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά κατέστρεψε το εθνικό πάρκο, 3.500 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Χιλής, προκαλώντας «ανεπανόρθωτες» ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο.
«Περισσότερα από 247 στρέμματα επλήγησαν στον τομέα Ράνο Ραράκου που περιλαμβάνει τον τομέα των υγροτόπων και των μοάι», ανέφερε το εθνικό πάρκο σε δήλωση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook την Πέμπτη.

Η Καρολίνα Περές, υφυπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είπε ότι το νησί είχε ισοπεδωθεί από τις φλόγες από τη Δευτέρα.Το Ράπα Νούι έχει περισσότερα από 1.000 πέτρινα αγάλματα γιγάντια κεφάλια που πιστεύεται ότι σκαλίστηκαν για πρώτη φορά τον 13ο αιώνα από τους αρχικούς κατοίκους του νησιού. Η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Ράνο Ραράκου μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, φέρεται να επηρεάστηκε περισσότερο.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες μοάι σε αυτήν την περιοχή, καθώς και στο λατομείο όπου εξάγεται η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε για τη χάραξη των γλυπτών. Ο διευθυντής της κοινότητας Ma’u Henua που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση και τη συντήρηση του πάρκου, περιέγραψε τη ζημιά ως «ανεπανόρθωτη».

«Τα Μοάι είναι εντελώς απανθρακωμένα και μπορείτε να δείτε την επίδραση της φωτιάς πάνω τους», είπε. Ο δήμαρχος του Νησιού του Πάσχα, Πέδρο Έντμουντς Πάοα, είπε ότι θεωρεί πως η φωτιά «δεν ήταν ατύχημα», λέγοντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι «όλες οι πυρκαγιές στο Ράπα Νούι προκαλούνται από ανθρώπινα όντα».

«Η ζημιά που προκλήθηκε από τη φωτιά δεν μπορεί να αναιρεθεί», πρόσθεσε «Το ράγισμα μιας πρωτότυπης και εμβληματικής πέτρας δεν μπορεί να ανακτηθεί, ανεξάρτητα από το πόσα εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια επενδυθούν σε αυτήν».
Το πάρκο είπε ότι η «έλλειψη εθελοντών» εμπόδισε την ικανότητα των αξιωματούχων να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Η συνολική ζημιά στο σημείο δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί. Η φωτιά έρχεται μόλις τρεις μήνες αφότου το νησί άνοιξε ξανά για τους τουρίστες στις 5 Αυγούστου, μετά από δύο χρόνια …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss