Νηστεία και Μεσογειακή Διατροφή. Τι σχέση έχουν;

Αν κάποιος κοιτάξει το ημερολόγιο της ορθόδοξης εκκλησίας θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν δύο μεγάλες περίοδοι νηστείας. Σημαντικές και οι δύο για το ορθόδοξο λατρευτικό. Η νηστεία των Χριστουγέννων και η μεγάλη νηστεία της σαρακοστής.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι σε όλη τη διάρκεια του έτους υπάρχουν πολλές μέρες που νηστεύουμε, κατά τις οποίες υπάρχει απαγόρευση κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων. Κάποιος μπορεί να διατυπώσει τον ισχυρισμό ότι αυτό το μοτίβο διατροφής είναι εξαιρετικά περιοριστικό. Η αλήθεια είναι όμως, και αυτό το φανερώνουν οι περισσότερες μελέτες που ασχολούνται με τη μεσογειακή διατροφή, ότι αυτό το διατροφικό πλαίσιο μάλλον ωφελεί την υγεία παρά κάνει κακό.
Τα συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής
Η μεγάλη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης με τα πολλά φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά συστατικά αλλά και την μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτική ίνα, έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί αλλά και προάγει την καλή υγεία του οργανισμού. Από την άλλη η μικρή κατανάλωση ζωικών τροφίμων με κύρια έμφαση το αυγό, το ψάρι και το κοτόπουλο δείχνει ότι και αυτή περιορίζει πιθανές βλαπτικές επιδράσεις που βλέπουμε στη δυτικού τύπου δίαιτα. 
Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας και η σχετικά μεγάλη κατανάλωση του ελαιόλαδου που από μόνο του είναι μία εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή διατροφική επιλογή. Αν μάλιστα το συνδυάσουμε και με το γεγονός ότι στη νηστεία των Χριστουγέννων επιτρέπεται μέχρι κάποια μέρα και κατανάλωση του ψαριού τότε έχουμε έναν εξαιρετικά ωφέλιμο συνδυασμό ελαιόλ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss