Nord Stream: Ποιος σαμποτάρει τους αγωγούς; Τα πιθανά κίνητρα και οι επιπτώσεις

Newsroom
01/10/2022 11:37

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έχουν μέχρι στιγμής κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία, όμως οι υπαινιγμοί είναι σαφείς, καθώς αναφέρονται στον ενεργειακό πόλεμο που έχει προκύψει μετά την επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις των Ευρωπαίων κατά της Μόσχας.
Το χρόνικο των διαρροών στους Nord Stream
Αξιωματούχοι αντιλήφθηκαν μέσα στην εβδομάδα πτώση της πίεσης στον αγωγό Nord Stream 2. Έπειτα άλλη μια πτώση της πίεσης στον Nord Stream 1. Γρήγορα έγινε κατανοητό ότι οι πτώσεις πίεσης προέρχονται από τρεις διαφορετικές διαρροές, που μέσα στην εβδομάδα αυξήθηκαν σε τέσσερις. Σύμπτωση;
Μια διαρροή μπορεί να είναι τυχαία. Μια δεύτερη όμως στο ίδιο σύστημα αγωγών αλλά σε τελείως διαφορετικό σημείο, σε αγωγούς που έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ και Ρωσίας σίγουρα εγείρει διάφορα ερωτήματα. Πολύ περισσότερο τέσσερις.

Σουηδοί σεισμολόγοι μίλησαν για υποθαλάσσιες εκρήξεις που προκάλεσαν τις διαρροές. Ο δανέζικος στρατός δημοσίευσε βίντεο με τη διαρροή φυσικού αερίου σε ένα από τα σημεία στην επιφάνεια της Βαλτικής.

Ένας ακόμα παράγοντας που απομακρύνει το ενδεχόμενο της… διαβολικής σύμπτωσης, είναι ότι οι διαρροές στον Nord Stream έρχονται την ώρα που ένα μέρος του αγωγού της Βαλτικής αναμένεται να παραδοθεί μέσα στον Οκτώβριο και ολόκληρος έναν μήνα αργότερα. Πρόκειται για ένα νέο αγωγό από τη Νορβηγία στην Πολωνία.
«Ηθελημένη ζημιά στις ευρωπαϊκές υποδομές ενέργειας είναι απαράδεκτη και θα βρει απέναντί της αποφασιστική και ενιαία απάντηση» ανέφερε ο Ζοσέπ Μπορέλ, Ευρωπαίος Επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής.
Τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τις διαρροές σαμποτάζ, όμως δεν έχουν υποδείξει υπόπτους, αν και είναι σαφές ποιους εννοούν. Οι αρχές της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Δανίας ερευνούν το γεγονός.

Ευρωπαίοι και ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία
Άτυπα όμως ολόκληρη η Ευρώπη κατηγορεί τη Ρωσία για σαμποτάζ, δεδομένου πως η ΕΕ θεωρεί ότι η Ρωσία «εργαλειοποιεί» το φυσικό αέριο. Σύ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss