O Μυτιληναίος, ο Gordon Gekko, η Βογιατζόγλου και η Πλαστικά Κρήτης

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

O Μυτιληναίος και ο Μάικλ Ντάγκλας
Πολλές προσωπικές αναφορές έκανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εταιρικής αναδιοργάνωσης της Mytilineos. Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα από αυτές αφορούσε στην απόκτηση της ΜΕΤΚΑ, που ήταν το πρώτο «hostile takeover» στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ο επικεφαλής της Mytilineos λοιπόν παρομοίασε τον εαυτό του με τον Gordon Gekko, τον χρηματιστή που υποδυόταν ο Μάικλ Ντάγκλας στην ταινία «Wall Street». Και αυτό γιατί, με περίτεχνες χρηματιστηριακές κινήσεις κατάφερε να πάρει το πλειοψηφικό ποσοστό της ΜΕΤΚΑ και εν συνεχεία τον έλεγχο της εταιρείας, εξαγοράζοντας το ποσοστό των προηγούμενων ιδιοκτητών. Έτσι, προσέθεσε ένα σημαντικό asset στον Όμιλο του, αποδεικνύοντας τη δεινότητά του και στον χρηματιστηριακό στίβο, πέραν του επιχειρηματικού.

Κλειδώνοντας το δανεισμό
Όλο το προηγούμενο διάστημα κάποιες επιχειρήσεις έτρεξαν να δανειστούν προκειμένου να κλειδώσουν χαμηλότερα επιτόκια εν όψει της νομισματικής σύσφιγξης από την ΕΚΤ. Σε αυτές τις επιχειρήσεις ανήκει και η Βογιατζόγλου, η εισηγμένη που παρέχει μεταξύ άλλων ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες για τον εξοπλισμό αποθηκών και καταστημάτων. Μεταξύ του 9μηνου 2021 και του 9μηνου 2022, ο καθαρός δανεισμός της Βογιατζόγλου αυξήθηκε κατά 108%. Ανήλθε στα 4,4 εκατ. ευρώ, από 2,1 εκατ. ευρώ ένα δωδεκάμηνο νωρίτερα. Την ίδια περίοδο ο κύκλος εργασιών της Βογιατζόγλου ανήλθε σε 25,10 εκατ. ευρώ, έναντι 19,9 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2021, σημειώνοντας αύξηση 25,58%. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) της Βογιατζόγλου ανήλθαν στο 9μηνο 2022 σε 2,42 εκατ. ευρώ, έναντι 2,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2021, εμφανίζοντας αύξηση κατά 6,17%.

Οι προκλήσεις συνεχίζονται

Αμυντική στρατηγική χαράσσει για το 2023 η Διοίκηση της Πλαστικά Κρήτης με το τρίτο τρίμηνο του 2022 να λειτουργεί τροχιοδεικτικά για τον Όμιλο. Στο τρίτο τρίμηνο του 2022 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Πλαστικά Κρήτης ανήλθε σε 109,2 εκατ. ευρώ, έναντι 102,6 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 6,4%. Ωστόσο, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) της Πλαστικά Κρήτης ανήλθαν σε 19,5 εκατ. ευρώ έναντι 26,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 26,4%. Που οφείλεται αυτό; Κατά την εισηγμένη, στο τρίτο τρίμηνο 2022 αποκλιμακώθηκαν μεν οι τιμές των πρώτων υλών και του κόστους των θαλάσσιων μεταφορών, αλλά κατεγράφη σε παγκόσμια κλίμακα μια υστέρηση της ζήτησης, πράγμα που οδήγησε σε πτώση του όγκου πωλήσεων και των περιθωρίων κέρδους. Η εν λόγω μείωση της ζήτησης λόγω του υφεσιακού κλίματος στη διεθνή οικονομία συνεχίζεται και στο τέταρτο τρίμηνο 2022.
Η Intercontinental International
Η αγορά του real estate δυσκολεύει, καθώς τα επιτόκια ανεβαίνουν και ο πληθωρισμός παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Στη βάση αυτή οι ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά αναζητούν τρόπους διατήρησης της κερδοφορίας τους και στήριξης της αξίας των χαρτοφυλακίων τους. Αυτό, την ίδια στιγμή που πολλές εξ αυτών γίνονται διαρκώς αποδέκτες αιτημάτων για τη μη εφαρμογή, των όρων των συμβολαίων που προβλέπουν την ετήσια αναπροσαρμογή του μισθώματος με βάση τον πληθωρισμό. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η διατήρηση της κερδοφορίας και του τζίρου σε αυξητική πορεία είναι μια μεγάλη πρόκληση. Πετυχημένα αντιμετώπισε στο 9μηνο 2022 την πρόκληση αυτή η Intercontinental International AEEAΠ, η οποία είδε τον κύκλο εργασιών της να διαμορφώνεται στα 6,71 εκατ. ευρώ (έναντι 6,19 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2021) και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, (EBITDA) της στα 5,18 εκατ. ευρώ (έναντι 5,09 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2021).
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Σε διαρκείς μετοχικές διευθετήσεις βρίσκεται η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και ενώ το νέο έτος θα ξεκινήσουν εργασίες μέσω ΣΔΙΤ για ανέγερση «πάρκου υπουργείων» στη θέση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της στον Υμηττό. Προ 60 ημερών η Έκτακτη Γενική Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας αποφάσισε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 26,9 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών. Μετά από την προσαρμογή αυτή το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανήλθε σε 1,69 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν πέρασε καλά καλά ένας μήνα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss