Ο πρώτος ανοιχτά γκέι ιμάμης πιστεύει στη συνύπαρξη σεξουαλικότητας και θρησκείας

Η 32χρονη Σάφια Χαν υποδέχεται τον Guardian σε ένα φτωχικό δωμάτιο, σε ένα βιομηχανικό προάστιο του Κέιπ Τάουν. Είναι λέκτορας και συζεί με τον σύντροφό της, τον Τάι. Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται το Μασγιντούλ Γκουρμπάαχ, ένα τζαμί που ανήκει στο Ίδρυμα Αλ-Γκουρμπάαχ, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που προσφέρει υπηρεσίες στήριξης σε μουσουλμάνους που έχουν περιθωριοποιηθεί εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή των «πιστεύω» τους.
«Ο ιμάμης ήταν υπέροχος», λέει η Χαν. «Ρώτησε ποιες αντωνυμίες χρησιμοποιεί ο Τάι». Η Χαν είναι μουσουλμάνα από τη γέννησή της, ενώ ο Τάι, που αυτοπροσδιορίζεται ως non-binary, υιοθέτησε πρόσφατα τη θρησκεία.

Διαβάστε επίσης: Ιράν: Πολιτοφυλακή Μπασίτζ, η «φάλαγγα» του Αγιατολάχ

Το pansexual ζευγάρι ανήκει στους δέκα περίπου ανθρώπους που παρακολούθησαν το κήρυγμα του Μουχσίν Χέντριξ, γνωστού ως «πρώτου ανοιχτά γκέι ιμάμη στον κόσμο». Ανάμεσά τους οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες και δεν κάθονται χωριστά βάσει του φύλου τους. Μετά από μια ομιλία για την ευγνωμοσύνη, ο Χέντριξ καθοδηγεί την κοινή προσευχή.

[embedded content]

Ένα ιδιαίτερο τζαμί
Ο Χέντριξ προσφέρει ασφαλή χώρο σε queer άτομα που θέλουν να προσευχηθούν, να ακούσουν συμβουλές ή να παντρευτούν με το μουσουλμανικό τελετουργικό από το 1998 – ένας ρόλος που είχε ως αποτέλεσμα τον αφορισμό του από τοπικούς ηγέτες του Ισλάμ το 2007. Ο ίδιος δεν πτοήθηκε και συνεχίζει να μεταφέρει το μήνυμα ότι μπορείς να είσαι ταυτόχρονα γκέι και μουσουλμάνος. Πλέον, η ιστορία του καταγράφεται και σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο The Radical που θα κάνει την πρεμιέρα του το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.
Ο 55χρονος Χέντριξ μιλά με ηρεμία στο τζαμί, όπου πηγαίνουν σταθερά περίπου 20 πιστοί και γύρω στους 80 περιστασιακούς επισκέπτες. Ορισμένοι θέλουν πολύ να φωτογραφηθούν και να μιλήσουν για την εμπειρία τους ως ανοιχτά queer άτομα. Άλλοι προτιμούν τη μυστικότητα.
Ο Χέντριξ λέει ότι «επιλέχθηκε από τους ανθρώπους, για τους ανθρώπους» το 1998, όταν άρχισε να διοργανώνει συναντήσεις για ΛΟΑΤΚΙ+ μουσουλμάνους στη γενέτειρά του. Εκείνοι τον αντιμετώπιζαν ως ιμάμη της κοινότητας. «Άνοιξα το γκαράζ μου, έστρωσα ένα χαλί και κάλεσα τους ανθρώπους να έρθουν για τσάι και συζήτηση», θυμάται.
Ένας ιμάμης, υποστηρίζει, δεν χρειάζεται τη σφραγίδα της εξουσίας για να αποδεχτεί τον ρόλο του. «Το Ισλάμ δεν έχει τόσο σαφείς ιεραρχίες όσο ο Χριστιανισμός», εξηγεί. «Ιμάμης ουσιαστικά σημαίνει ηγέτης».
Καταφύγιο από την ομοφοβία
Το 2011, ο Χέντριξ ενίσχυσε τον ρόλο του ως ιμάμης ιδρύοντας ένα τζαμί. Η απόφασή του ήρθε μετά την εμπειρία ενός φίλου του, που έγινε αποδέκτης ενός κηρύγματος που καταδίκαζε την ομοφυλοφιλία σε έναν άλλο χώρο λατρείας. «Είπα ότι ίσως είναι καιρός να δημιουργήσουμε τον χώρο μας, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προσευχηθούν χωρίς να τους κρίνυν».
Ο γάμος ομοφυλοφίλων έχει αναγνωριστεί νομικά στη Νότια Αφρική από το 2006. Όμως επισκέπτες του Μασγιντούλ Γκουρμπάαχ, όπως η Χαν υποστηρίζουν ότι η ομοφοβία παραμένει κυρίαρχη στα τζαμιά …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss