Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στη μυοσκελετική υγεία – Εκδηλώσεις του ΠΣΦ

Ενημερωτικές εκδηλώσεις προγραμματίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), αναγορεύοντας τον Σεπτέμβριο ως μήνα της φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα. 

Με πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, η 30η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Ημέρα Μυοσκελετικής Υγείας. Οι ανά τον κόσμο φυσικοθεραπευτές γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας (World Physical Therapy Day) στις 8 Σεπτεμβρίου, για να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με την καθοριστική συνεισφορά του επαγγέλματός τους στην υγεία των ανθρώπων.
Φέτος και οι δύο ημέρες επικεντρώνονται στην οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή πάθηση των αρθρώσεων: 520 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν μια τέτοια κατάσταση. Η ακριβής αιτία δεν είναι σαφής. Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης περιλαμβάνουν: υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, προηγούμενος τραυματισμός της άρθρωσης ή χειρουργική επέμβαση ή ιστορικό υπερβολικής χρήσης των αρθρώσεων, γενετική. Κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να είναι: πόνος, ευαισθησία, δυσκαμψία, κλείδωμα των αρθρώσεων.

Η φυσικοθεραπεία, με τη χρήση διαφόρων θεραπευτικών τεχνικών, στοχεύει στην μείωση του πόνου, της δυσκαμψίας και την βελτίωση της λειτουργικότητας του θεραπευόμενου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επιβλεπόμενη θεραπευτική άσκηση, η οποία σχεδιάζεται από φυσικοθεραπευτές. Η θεραπευτική άσκηση μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά στην πρόληψη, βοηθώντας στην καθυστέρηση της φθοράς μιας άρθρωσης, όσο και στην αποκατάσταση, όπως είναι η μείωση του πόνου και η βελτίωση της λειτουργικότητας. Η άσκηση είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως παθογένειας, αρκεί ένας φυσικοθεραπευτής να σχεδιάσει ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα, σχετικό με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.
Το Περιφερειακό Τμήμα Αττικής & Κυκλάδων του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, με την υποστήριξη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, προγραμματίζει δύο εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού για την …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss