Ο Σόλτεμπεργκ «ξεπλένει» την Άγκυρα για ακόμα μια φορά: «Υπάρχουν ελληνοτουρκικές διαφορές»

Ο Γενς Στόλτεμπεργκ αποφεύγει συστηματικά να σχολιάσει το «ξεσάλωμα» της Άγκυρας, δικαιολογώντας την μάλιστα και για το βέτο που έθεσε σε Σουηδία και Φινλανδία  

Με ξεκάθαρη στάση υπέρ της Τουρκίας -για ακόμα μια φορά- η οποία προκαλεί ερωτήματα αλλά και προβληματισμό, εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Foreign Policy.
Ο κ. Στόλτεμπεργκ εκτός ότι έδωσε «συγχωροχάρτι» στην Τουρκία, η οποία το προηγούμενο διάστημα κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη συνοχή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, βάζοντας «φρένο» στην ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν και «κάποιες ελληνοτουρκικές διαφορές».

Αναφορικά με το βέτο που έθεσε η Άγκυρα, στις δυο σκανδιναβικές χώρες, ο Γεν Στολτεμπεργκ δικαιολόγησε την στάση Ερντογάν. η οποία ήταν ενάντια στην απόφαση όλων των υπόλοιπων μελών, με την πρόφαση ότι έχει «υποφέρει» κατά το παρελθόν «από την τρομοκρατία» και οι εκφραζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις απειλές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά.
Συνεχίζοντας το «ξέπλυμα» της Άγκυρας, ο Γενς Στόλτεμπεργκ απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν η Τουρκία «είναι ένα προβληματικό παιδί που παρεμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ», λέγοντας για τα ελληνοτουρκικά ότι «υπάρχουν διαφορές που πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα».

Ο κ Στόλτενμπεργκ δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντίδραση του ΝΑΤΟ, για τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα στη Δύση και το ΝΑΤΟ, αλλά και για την υφή και το μέλλον του ΝΑΤΟ εντός ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου.

Όπως δήλωσε, το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη αμυντική συμμαχία στην ιστορία και η επιτυχία του οφείλεται στην ενότητα των μελών του και στην ικανότητα του Οργανισμού να εξελίσσεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στο πλαίσιο ενός μεταβαλλόμενου κόσμου.
Επίσης, ο δημοσιογράφος έθεσε στον κ. Στόλτενμπεργκ την ακόλουθη ερώτηση η οποία αφορούσε τη στάση της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με αναφορά στις σχετικές επιστολές που έχει αποστείλει η Ελλάδα στη Συμμαχία: «Σχετικά με την Τουρκία, λάβατε επιστολές από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας με τις οποίες προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για πιθανό δεύτερο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, κατηγορώντας ακολούθως την Τουρκία για επιθετική δράση η οποία είναι ενοχλητική για την ενότητα της Συμμαχίας. Τίθεται επίσης, το ζήτημα της εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Βλέπετε την Τουρκία ως ένα προβληματικό ”παιδί” που παρεμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ;».
Ο κ. Στόλτεμπεργκ απάντησε συγκεκριμένα: «Και οι δύο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Έχουν υπάρξει μέλη αυτής της Συμμαχίας για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες και συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, κάτι το οποίο εκτιμούμε. …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss