Οι αλλαγές που έρχονται στην πιστοποίηση αναπηρίας

Nέες παρεμβάσεις στη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας ενεργοποιούνται εντός του Σεπτεμβρίου βάσει του πρόσφατου νόμου (ν. 4961/2022) που ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού, με αιχμή τη νέα, ενιαία ηλεκτρονική αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας και την παροχή ενιαίου εγγράφου πιστοποίησης για κάθε χρήση. 

Σε δεύτερο χρόνο προωθείται η αναμόρφωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ενώ με το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο ξεκινάει η διαδικασία ενιαιοποίησης των κανόνων για τις συντάξεις αναπηρίας. Συγκεκριμένα, επέρχεται μείωση του ποσοστού αναπηρίας (από 67% σε 50%) για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων ως προϋπόθεση λήψης παροχών αναπηρίας.
Αναλυτικά, τρεις είναι οι βασικές παρεμβάσεις που επιχειρούνται στο πλέγμα διαδικασιών πιστοποίησης της αναπηρίας: πρώτον, η πρόβλεψη ενιαίας αίτησης για πιστοποίηση αναπηρίας, δεύτερον, η παροχή ενός ενιαίου εντύπου πιστοποίησης αναπηρίας για κάθε χρήση και, τρίτον, η αναμόρφωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών ΚΕΠΑ.

Aπό τις 15 Σεπτεμβρίου κάθε πολίτης θα μπορεί να απευθύνεται πλέον στο ΚΕΠΑ για πιστοποίηση της αναπηρίας ή ασθένειάς του μέσω μιας ενιαίας ηλεκτρονικής αίτησης και πλήρους ηλεκτρονικής σύνταξης και διακίνησης του ιατρικού εισηγητικού φακέλου του. Το αποτέλεσμα της πιστοποίησης θα αποτυπώνεται σε ένα ενιαίο διοικητικό έγγραφο, τη Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΓΑΠΑ), το οποίο και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αίτηση οποιασδήποτε παροχής.
Η ΓΑΠΑ αποτελεί ένα έντυπο στο οποίο καταγράφεται με ιδιαίτερη λεπτομέρεια όλη η εικόνα του αξιολογούμενου, όπως αυτή προέκυψε από τη διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον ιατρικό εισηγητικό φάκελό του και τη φυσική εξέταση ενώπιον της υγειονομικής επιτροπής όσο και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας και τα λοιπά εθνικά μητρώα ασθενών. Οι αξιολογητές γιατροί θα έχουν πρόσβαση και θα συνεκτιμούν το σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων της εικόνας του αξιολογούμενου. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμά η κ. Καρασιώτ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss