Οι εξι κύκλοι της εξωτερικής πολιτικής και οι προκλητικοί χάρτες της Τουρκίας

Με έξι συμπλεκόμενους κύκλους, όπως το παλιό σήμα της Ολυμπιακής, παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας την ελληνική εξωτερική πολιτική μιλώντας σε απόφοιτους του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Χάρβαντ.

Ο πρώτος κύκλος, όπως είπε, είναι τα Βαλκάνια όπου η Αθήνα εξασκεί εκ νέου την επιρροή της και επιβεβαιώνει τον σταθεροποιητικό ρόλο της. Σήμερα μάλιστα ο υπουργός εξωτερικών θα βρεθεί στην Κροατία όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας.
Ο δεύτερος κύκλος είναι η Αφρική, η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη ήπειρος οικονομικά και πληθυσμιακά στον πλανήτη. Η ελληνική διπλωματία καλλιεργεί τις σχέσεις της με πολλές χώρες της μαύρης ηπείρου, διαμηνύοντας ότι η Μεσόγειος δεν είναι διαχωριστική θάλασσα, αλλά είναι γέφυρα και ότι συμβαίνει στην Βόρεια Αφρική αλλά και στην Υποσαχάρια Αφρική, έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα.

Ο τρίτος κύκλος είναι η Ευρώπη, με τον Νίκο Δένδια να ενημερώνει τους νέους ακροατές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να καλλιεργεί με τεράστια επιμέλεια τις διμερείς της σχέσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδική μνεία έγινε στις σχέσεις με τη Ρωσία οι οποίες, παραδέχτηκε ότι, δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο τέταρτος κύκλος είναι ασφαλώς οι ΗΠΑ , όπου ο υπουργός εξωτερικών υπενθύμισε την πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο αλλά και την αναβαθμισμένη ελληνοαμυντική συνεργασία.

Ο πέμπτος κύκλος είναι οι χώρες του μακρινού ορίζοντα. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και η Ιαπω …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss