Οι γυναίκες που εκτίθενται σε τοξικά μέταλλα μπορεί να βιώσουν πρώιμη γήρανση των ωοθηκών τους

Οι μεσήλικες γυναίκες που εκτίθενται σε τοξικά μέταλλα μπορεί να έχουν λιγότερα ωάρια στις ωοθήκες τους καθώς πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Μειωμένο απόθεμα ωοθηκών είναι όταν οι γυναίκες έχουν λιγότερα ωάρια σε σύγκριση με άλλες στην ηλικία τους. Η πάθηση μπορεί να συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως εξάψεις, αδύναμα οστά και μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιακών παθήσεων.

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης που περνάει μια γυναίκα και προκαλεί το τέλος της μηνιαίας περιόδου της. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση περιλαμβάνει τα χρόνια που οδηγούν σε εκείνο το σημείο, όταν οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως αλλαγές στους μηνιαίους κύκλους, εξάψεις ή νυχτερινές εφιδρώσεις. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση ξεκινά συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών και συνήθως διαρκεί περίπου επτά χρόνια.

Μελέτες έχουν συνδέσει τα βαρέα μέταλλα που μετρώνται στα ούρα με την αναπαραγωγική γήρανση των γυναικών και το μειωμένο απόθεμα των ωοθηκών. Βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό, το κάδμιο, ο υδράργυρος και ο μόλυβδος βρίσκονται συνήθως στο πόσιμο νερό, στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στη μόλυνση των τροφίμων και θεωρούνται χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα.

“Η ευρεία έκθεση σε τοξίνες σε βαρέα μέταλλα μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο σε προβλήματα υγείας που συνδέονται με την πρόωρη γήρανση των ωοθηκών σε μεσήλικες γυναίκες, όπως εξάψεις, εξασθένηση των οστών και οστεοπόρωση, υψηλότερες πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και γνωστική εξασθένηση”, είπε η Sung Kyun Park, Sc.D., M.P.H., Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο του Michigan στο Ann Arbor, Mich.

Και τόνισε: “Η μελέτη μας συνέδεσε την έκθεση σε βαρέα μέταλλα με χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης Anti-Müllerian (AMH) σε μεσήλικες γυναίκες. Η AMH μας λέει κατά προσέγγιση πόσα ωάρια έχουν απομείνει στις ωοθήκες μιας γυναίκας – είναι σαν ένα βιολογικό ρολόι για τις ωοθήκες που μπορεί να υποδηλώνει κινδύνους για την υγεία στη μέση ηλικία και αργότερα στη ζωή”.

Οι ερευνητές μελέτησαν 549 μεσήλικες γυναίκες από το Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN) που περνούσαν στην εμμηνόπαυση και είχαν ενδείξεις για βαρέα μέταλλα – συμπεριλαμβανομένου του αρσενικού, του καδμίου, του υδραργύρου ή του μολύβδου – στα δείγματα ούρων τους.

Ανέλυσαν δεδομένα από εξετάσεις αίματος AMH έως και 10 χρόνια πριν από την τελευταία έμμηνο ρύση των γυναικών. Βρήκαν ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα μετάλλου στα ούρα τους ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερα επίπεδα AMH, ένας δείκτης μειωμένων αποθεμάτων των ωοθηκών.

“Τα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του αρσενικού και του καδμίου, διαθέτουν χαρακτηριστικά ενδοκρινικής διαταραχής και μπορεί να είναι δυνητικά τοξικά για τις ωοθήκες”, δήλωσε η Park. “Πρέπει να μελετήσουμε και τον νεότερο πληθυσμό για να κατανοήσουμε πλήρως τον ρόλο των χημικών ουσιών στη μειωμένη ωοθηκική εφεδρεία και στη στειρότητα”, κατέληξε.

The post Οι γυναίκες που εκτίθενται σε τοξικά μέταλλα μπορεί να βιώσουν πρώιμη γήρανση των ωοθηκών τους appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss