Οι λοιμώξεις από τον δάγγειο πυρετό έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των βρεφών για τρία χρόνια

Οι λοιμώξεις του δάγκειου πυρετού σε έγκυες γυναίκες μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο δάγγειος πυρετός είναι η πιο διαδεδομένη ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια παγκοσμίως και αποτελεί απειλή για το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Υπήρξε μια δραματική αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια, με τα κρούσματα στην Αμερική να ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια κρούσματα το 2023. Από τον Ιανουάριο του 2024, η Βραζιλία έχει αναφέρει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια κρούσματα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη επιδημία δάγκειου πυρετού που έχει καταγραφεί. Η εργασία, που συνυπογράφουν η Δρ Livia Menezes από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και ο Dr Martin Foureaux Koppensteiner από το Πανεπιστήμιο του Surrey, δημοσιεύτηκε στο American Economic Journal: Applied Economics.

Αυτή η νέα μελέτη εξετάζει ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων λοιμώξεων από τον δάγγειο πυρετό σε μέλλουσες μητέρες από το Minas Gerais της Βραζιλίας και τα αποτελέσματα των γεννήσεων που προκύπτουν. Διαπιστώνει ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από γυναίκες που είχαν μολυνθεί από δάγγειο πυρετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν χαμηλότερα βάρη γέννησης, αυξάνοντας τον κίνδυνο να ταξινομηθούν νεογνά ως με πολύ και εξαιρετικά χαμηλό βάρος γέννησης κατά 67% και 133%, αντίστοιχα.

Η Dr Livia Menezes, Επίκουρη Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και συν-συγγραφέας της μελέτης είπε: «Αν και ο δάγγειος πυρετός είναι μια πολύ κοινή ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια, δεν έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στον αντίκτυπο που έχει στα αποτελέσματα των γεννήσεων. και ως αποτέλεσμα, τι μπορεί να γίνει για τη βελτίωσή τους και την προστασία των εγκύων και των παιδιών τους».

«Πρόκειται για μια ισχυρή έρευνα που δείχνει ότι η μόλυνση από δάγγειο πυρετό, ακόμη και με ένα ήπιο κρούσμα, ενώ είναι έγκυος μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του παιδιού μόλις γεννηθεί. Αυτά τα αποτελέσματα γέννησης μπορεί να έχουν ακόμη και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, Για παράδειγμα, προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το χαμηλό βάρος γέννησης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα και την υγεία στην ενήλικη ζωή», τόνισε αμέσως μετά. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν μολυνθεί από δάγγειο πυρετό, ενώ ήταν έγκυες είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευτούν από τη γέννηση έως την ηλικία των τριών ετών. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος νοσηλείας για αυτά τα παιδιά έρχεται στο δεύτερο έτος της ζωής τους, όπου σημειώνεται αύξηση 76%.

Ο Δρ Martin Foureaux Koppensteiner, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε: «Αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα γέννησης δεν περιορίζονται μόνο στην υγεία μεμονωμένων παιδιών και μητέρων, αλλά έχουν πολύ ευρύτερο αντίκτυπο σε κοινότητες όπου ο δάγγειος πυρετός είναι κοινός. Νοσηλεία και τα συνεχιζόμενα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από μητρικές λοιμώξεις έχουν όλα ένα κόστος, και ένα κόστος που θα μπορούσε να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί με αυξημένη ευαισθητοποίηση και βελτιωμένη πολιτική. 

«Προτείνουμε ανεπιφύλακτα ότι ο δάγγειος πυρετός θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη παράλληλα με τις λοιμώξεις TORCH που πρέπει να αντιμετωπίζονται και να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη, οι οποίες επί του παρόντος περιλαμβάνουν τοξοπλάσμωση, ερυθρά, HIV, σύφιλη, ανεμοβλογιά, Ζίκα και γρίπη μεταξύ άλλων», πρόσθεσε αμέσως μετά.

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τις πιθανές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που διευρύνει την έκταση του δάγκειου πυρετού. Ενώ η ασθένεια περιοριζόταν ιστορικά σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, έχει πλέον καθιερωμένη παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες. Τα κουνούπια Aedes, που μεταφέρουν και μεταδίδουν τον δάγγειο πυρετό, έχουν βρει τόπους αναπαραγωγής σε χώρες που δεν είχαν επηρεαστεί προηγουμένως, όπως η Κροατία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο Δρ Μενέζες καταλήγει: «Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε τον δάγκειο πυρετό να γίνεται ακόμη πιο συχνός σε χώρες που δεν είχαν προηγουμένως υψηλά ποσοστά μόλυνσης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά και γρήγορα. 

Και πρόσθεσε: «Οι αλλαγές στην πολιτική και πράγματα όπως ο έλεγχος των φορέων, η ενημερωμένη επικοινωνία κινδύνου με βασικές ομάδες και η υιοθέτηση εμβολίου μπορούν όλα να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης εγκύων από τον δάγκειο πυρετό. Οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί υγείας πρέπει να λάβουν μέτρα για την παροχή καλύτερης προστασίας στις εγκύους και τους παιδιά».

The post Οι λοιμώξεις από τον δάγγειο πυρετό έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των βρεφών για τρία χρόνια appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss