Οι πανοπλίες της ελληνικής ιστορίας «ζωντανεύουν» από τα χέρια του μοναδικού Έλληνα αρματοποιού

Ο μοναδικός αρματοποιός στην Ελλάδα, Δημήτρης Κατσίκης μιλάει για τη φιλοτεχνία των πανοπλιών

Τι κι αν έχουν περάσει εκατοντάδες χρόνια, οι πανοπλίες δεν πέθαναν αλλά παραμένουν ζωντανές χάρις το πάθος του μοναδικού εν ζωή Έλληνα αρματοποιού.
Ο Δημήτρης Κατσίκης δημιουργεί με τα ίδια του τα χέρια πανοπλίες της ελληνικής ιστορίας και φιλοτεχνεί από την αρχή τα εργαλεία που τις συνοδεύουν.

Θα περίμενε κανείς να ακούσει ότι η ιστορία και ο αρχαίος ελληνισμός ήταν εξαρχής η αγάπη του Δημήτρη. Κι όμως όχι… Δεν είχε ονειρευτεί ποτέ αυτό το επάγγελμα. Αντιθέτως πήρε πτυχίο γεωπόνου και έφυγε στην Ολλανδία για μεταπτυχιακό πάνω στις περιβαλλοντικές σπουδές.
Όσο βρισκόταν στο εξωτερικό επισκεπτόταν μουσεία της Δυτικής Ευρώπης και του κέντρισε το ενδιαφέρον η προβολή του θέματος των πανοπλιών. Έτσι λοιπόν θέλησε να μάθει και άρχισε να διαβάζει ξένη βιβλιογραφία. «Όσο διάβαζα το πάθος μου μεγάλωνε. Γυρίζοντας στην Ελλάδα το μόνο που σκεφτόμουν είναι πανοπλίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρματοποιός.

Στην αρχή έψαχνε μέταλλα, υλικά και αμόνια αλλά και εργαστήριο με σφυριά. Επειδή όμως αυτά στη σύγχρονη εποχή δεν υφίστανται έπρεπε να τα δημιουργήσει από την αρχή καθώς δεν υπήρχαν.

Όπως ο ίδιος λέει «Οι άνθρωποι φύγανε το μέταλλο είναι εκεί που μαρτυράει τη δράση αυτή των ανθρώπων»
Τα εκθέματα του Δημήτρη Κατσίκη μπορεί να τα συναντήσει κάποιος στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss