Οι περαστικοί είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν ΚΑΡΠΑ στις γυναίκες – Τι δείχνει νέα έρευνα;

Οι περαστικοί είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση – ΚΑΡΠΑ σε γυναίκες σε δημόσιο χώρο, με αποτέλεσμα περισσότερες γυναίκες να πεθαίνουν από μία κοινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης υγείας, όπως δήλωσαν ερευνητές.

Η ΚΑΡΠΑ συνδυάζει αναπνοή από στόμα σε στόμα και θωρακικές συμπιέσεις για την άντληση αίματος στον εγκέφαλο ανθρώπων των οποίων η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπά, αποτρέποντας πιθανώς το θάνατο μέχρι να φτάσει ιατρική βοήθεια.

Σε έρευνα που θα παρουσιαστεί σε ιατρικό συνέδριο στην Ισπανία αυτή την εβδομάδα, μια ομάδα Καναδών γιατρών προσπάθησε να κατανοήσει πώς οι περαστικοί αντιδρούν διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες.

Εξέτασαν αρχεία καρδιακών ανακοπών που έλαβαν χώρα εκτός νοσοκομείων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά μεταξύ 2005 και 2015, τα οποία περιελάμβαναν σχεδόν 40.000 ασθενείς.

Συνολικά, το 54% των ασθενών έλαβε ΚΑΡΠΑ από περαστικό, ανέφερε η έρευνα. Για καρδιακές ανακοπές σε δημόσιο χώρο, όπως στο δρόμο, στο 61% των γυναικών χορηγήθηκε ΚΑΡΠΑ από περαστικό, σε σύγκριση με το 68% των ανδρών.

Ο Alexis Cournoyer, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Hopital du Sacre-Coeur de Montreal που διεξήγαγε την έρευνα, δήλωσε στο AFP, όπως μεταδίδει το voanews.com ότι αυτό το χάσμα «αυξάνει τη θνησιμότητα των γυναικών μετά από καρδιακή ανακοπή. Αυτό είναι σίγουρο».

Οι καρδιακές ανακοπές είναι η κύρια αιτία θανάτου, με περισσότερες από 350.000 να συμβαίνουν μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Μόνο περίπου το 10% των ανθρώπων που έχουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου επιβιώνουν, έδειξε έρευνα.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν έναν λόγο για το χάσμα των φύλων. Μια θεωρία ήταν ότι οι παρευρισκόμενοι στο κοινό θα μπορούσαν να αισθάνονται άβολα να αγγίζουν ένα γυναικείο στήθος χωρίς τη συγκατάθεσή τους, είπε ο Cournoyer. Οι ερευνητές εξέτασαν αν η ηλικία θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο, πρόσθεσε.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss