ΟΗΕ – Ουκρανία: Εκατοντάδες άμαχοι εκτελέσθηκαν στην αρχή του πολέμου

Πόλεμος Ουκρανία: Εκατοντάδες άμαχοι εκτελέσθηκαν στην αρχή του πολέμου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη

Εκατοντάδες άμαχοι εκτελέσθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στην Ουκρανία κατά τους πρώτους μήνες της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα και οι εκτελέσεις αυτές αποτελούν «πιθανά εγκλήματα πολέμου», δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ.
Ερευνητική αποστολή του ΟΗΕ κατέγραψε 441 εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και φόνους σε τρεις περιφέρειες της Ουκρανίας από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, έως τις 6 Απριλίου, υπογράμμισε ο Φόλκερ Τουρκ παρουσιάζοντας μια έκθεση στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Οι φόνοι 341 ανδρών, 72 γυναικών, 20 αγοριών και 8 κοριτσιών έχουν τεκμηριωθεί σε 102 πόλεις και χωριά των περιφερειών του Κιέβου, του Τσερνίγκιβ και του Σούμι στη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με την έκθεση.
«Οι αληθινοί αριθμοί είναι απ’ ό,τι φαίνεται υψηλότεροι και εργαζόμαστε για να επιβεβαιώσουμε 198 επιπλέον φόνους στις περιφέρειες αυτές», διευκρίνισε ο Ύπατος Αρμοστής.

«Έχουμε ισχυρές ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες αυτές οι τεκμηριωμένες συνοπτικές εκτελέσεις μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου», δήλωσε.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ρώσοι στρατιώτες εκτέλεσαν αμάχους σε αυτοσχέδιους χώρους κράτησης», πρόσθεσε.
«Άλλοι σκοτώθηκαν επιτόπου έπειτα από έλεγχο ασφαλείας, στην είσοδο ή μέσα στα σπίτια τους ή στις αυλές, ακόμη και όταν τα θύματα είχαν σηκώσει τα χέρια και δεν αποτελούσαν απειλή», συνέχισε ο Ύπατος Αρμοστής.
Οι άνδρες και τα αγόρια αποτελούν το 88% του συνόλου των θυμάτων, «κάτι που δείχνει ότι ήταν στόχοι κατά προτεραιότητα εξαιτίας του φύλου τους».
Εξάλλου ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα άνοιξαν πυρ εναντίον κτιρίων, σκοτώνοντας αμάχους μέσα στις κατοικίες τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία εξακολουθεί να τεκμηριώνει παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αμάχων στη ζώνη της σύγκρουσης πέραν της περιόδου που εξετάζεται στην έκθεση αυτή, διευκρίνισε ο Ύπατος Αρμοστής.
Ερευνητές του ΟΗΕ είχαν κατηγορήσει στις 23 Σεπτεμβρίου τη Μόσχα ότι διέπραξε «σημαντικό αριθμό» εγκλημάτων πολέμου σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή.
Είχαν ωστόσο κρίνει πως ήταν πολύ νωρίς για να κάνουν λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αντίθετα απ’ ό,τι υποστηρίζουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και η Ουκρανία.
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Διαβάστε επίσης:
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες
Ρωσία: Έκρηξη σε πετρελαϊκή εγκατάσταση – 2 νεκροί και 5 τραυματίες
ΗΠΑ: Δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό προσφέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss