Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε το «στρατηγείο» της Wagner στο Λουγκάνσκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν κτήριο που χρησιμοποιούσε ως βάση η ομάδα Wagner, ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες κατά κύριο λόγο στα ανατολικά της χώρας

Ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ένα αρχηγείο της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ, ανέφερε ο εξόριστος κυβερνήτης του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Ο Σέρχιι Χαιντάι είπε ότι ένα ξενοδοχείο όπου συναντήθηκε η ομάδα στην Kαντίιβκα του Λουγκάνσκ επλήγη και υπέστη μεγάλες απώλειες.
Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την παρουσία του Βάγκνερ στο ξενοδοχείο. Μάχες μαίνονταν επίσης στη νότια Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, με τη Ρωσία να στοχεύει την Οδησσό και την Ουκρανία να βομβαρδίζει έναν στόχο στην κατεχόμενη Μελιτόπολη. Η ομάδα Wagner είναι κρατικοί μισθοφόροι που ενεργούν προς τα συμφέροντα του Κρεμλίνου, σύμφωνα με δυτικούς ειδικούς.

Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν πρώην εστιάτορα και στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μονάδες Wagner είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν στην Κριμαία, τη Συρία, τη Λιβύη, το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Στο χτύπημα στην Kαντίιβκα, η Ρωσία είχε «σημαντικές απώλειες» και περίμενε «τουλάχιστον το 50%» των δυνάμεων που επέζησαν να πεθάνουν λόγω έλλειψης ιατρικής περίθαλψης, είπε ο Χαϊντάι.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η Ουάσινγκτον δίνει προτεραιότητα στις προσπάθειες για να βοηθήσει στην ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας της Ουκρανίας.

Το ζευγάρι μίλησε επίσης για την επιθυμία του Ζελένσκι για μια «δίκαιη ειρήνη» με τη Ρωσία «βασισμένη σε θεμελιώδεις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ», ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Η φωτογραφία αρχείου δείχνει τα ουκρανικά στρατεύματα πυροβολικού να χειρίζονται έναν εκτοξευτή πολλαπλών ρουκετών
Η επίθεση στο «αρχηγείο της Wagner», στα ανατολικά, έγινε εν μέσω σφοδρών μαχών στη νότια Ουκρανία. Το Σάββατο, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 10 drones, ενώ άλλα πέντε έπληξαν ενεργειακές εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Οδησσού – αφήνοντας περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς ρεύμα.
«Η κατάσταση στην περιοχή της Οδησσού είναι πολύ δύσκολη», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία μέσω βίντεο. «Δυστυχώς τα χτυπήματα ήταν κρίσιμα, επομένως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν χρειάζονται ώρες, αλλά λίγες μέρες.»
Βασικές υποδομές χτυπήθηκαν από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόκειται να φιλοξενήσει μια διαδικτυακή συνάντηση των ηγετών της G7 τη Δευτέρα (12/12), όπου θα συζητηθούν περαιτέρω κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν. Τα προτεινόμενα μέτρα θα στοχεύουν το Ιράν για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, ενώ το ένατο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία θα τοποθετήσει σχεδόν 200 ακόμη άτομα στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ.

Στη Μελιτόπολη, οι αρχές που υποστηρίζουν τη Μόσχα ανέφεραν ότι μια ουκρανική πυραυλική επίθεση σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε 10. Οι εικόνες που κοινοποιήθηκαν από έναν αξιωματούχο που είχε εγκατασταθεί στη Μόσχα δείχνουν μια μεγάλη πυρκαγιά. «Τα συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν δύο πυραύλους, τέσσερις έφτασαν στους στόχους τους», είπε ο Γιεβγκένι Μπαλίτσκι, ο κυβερνήτης της πόλης που έχει εγκατασταθεί στη Ρωσία.
Πρόσθεσε ότι ένα «κέντρο αναψυχής» όπου οι άνθρωποι γευμάτιζαν καταστράφηκε στην επίθεση και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει εκτοξευτές πυραύλων Himars που είχαν προμηθεύσει οι ΗΠΑ. Αυτό το όπλο έχει παίξει βασικό ρόλο στην αντεπίθεση της Ουκρανίας, καθώς χρησιμοποιείται για να στοχεύει τοποθεσίες μακριά από τις πρώτες γραμμές, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων διοίκησης της Ρωσίας.
Ο Ιβάν Φεντόροφ, ο εξόριστος δήμαρχος της Μελιτόπολης, είπε ότι δεκάδες «εισβολείς» σκοτώθηκαν. Η Μελιτόπολη βρίσκεται υπό κατοχή από τις αρχές Μαρτίου και αποτελεί σημαντικό κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης για τις ρωσικές δυνάμεις στα νοτιοανατολικά.
Η πόλη, στην περιοχή Zαπορίζια, βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία μεταξύ της Μαριούπολης στα ανατολικά, της Χερσώνας και του ποταμού Δνείπερου στα δυτικά και της Κριμαίας στα νότια. Η Ουκρανία λέει ότι οι προσπάθειές της για ανακατάληψη των κατεχόμενων εδαφών συνεχίζονται, παρά την έλευση του χειμώνα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι περισσότερες μάχες έλαβαν χώρα στα ανατολικά της χώρας, ειδικά γύρω από την πόλη Μπαχμούτ στην περιοχή του Ντόνετσκ. Όμως το βράδυ του Σαββάτου, ο Oλεξιι Αρεστοβιτς σύμβουλος του προέδρου Zελένσκι, …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss