Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Μήνυμα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο ενόψει… του επόμενου χειμώνα

Σταθερά πολέμια της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου η πρόεδρος της Κομισιόν, μίλησε για «διόρθωση της αγοράς» στο μήνυμα που ανάρτησε στα social media μετά την απόφαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Το πλαφόν τέθηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη Σύνοδο, η Γερμανία που ήταν σταθερά αντίθετη στην επιβολή του πλαφόν, εντέλει πείστηκε και έδωσε θετική ψήφο, όπως έγινε το ίδιο και με τη Δανία. Αντίθετα, αρνητικά ψήφισε η Ουγγαρία ενώ απείχαν της ψηφοφορίας Αυστρία και Ολλανδία.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την πλευρά της χαιρέτησε τη συμφωνία με μήνυμά της στα social media, ωστόσο, σε αυτό δεν έκανε καμία συγκεκριμένη αναφορά στην επιβολή του πλαφόν. Η φράση «μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς» ήταν το πιο κοντινό στα λόγια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία το προηγούμενο διάστημα έπαιξε το «παιχνίδι» του μπλοκ της Γερμανίας και προκάλεσε ουκ ολίγα προβλήματα στο να ληφθεί η οριστική απόφαση προς όφελος των πολιτών της ΕΕ.

«Χαιρετίζω τη σημερινή συμφωνία στο Συμβούλιο Ενέργειας σχετικά με τις κοινές αγορές, την επιτάχυνση των αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς. Αυτές οι αποφάσεις θα επιτρέψουν στην ΕΕ να προετοιμαστεί για τον επόμενο χειμώνα πιο αποτελεσματικά και να επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

I welcome today’s agreement in the Energy Council on joint purchasing, speeding up permitting for renewables and the market correction mechanism.These decisions will enable the EU to prepare for the next winter more effectively and fast-track the deployment of renewables.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 19, 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη αποδέχθηκε την πρόταση της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίτερα, είχε χαιρετήσει και αυτός τη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο μέσα από ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία επισημαίνει ότι «η ελληνική πρόταση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο υιοθετήθηκε από την Ευρώπη».
Ο πρωθυπουργός δείχνοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή έγραψε: «Σήμερα είναι ένα ακόμη ορόσημο στη μακρόχρονη προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας από τις υπερβολικές τιμές στο φυσικό αέριο, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς -πρόταση της Ελλάδας που υποβλήθηκε πριν από 9 μήνες- υιοθετήθηκε επιτέλους από τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρώπης.»

Today is another milestone in our long effort to shield our citizens and businesses from excessive gas prices caused by Russia’s invasion in Ukraine. The market correction mechanism -a GR proposal submitted 9 months ago- has finally been adopted by Europe’s energy ministers.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 19, 2022

Και προσέθεσε: «Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις θα παρέμβουν. Δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να στραφούν εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.»

The market correction mechanism sends a clear message than when markets fail, governments will step in. We will not allow our institutions to be weaponized against us. This is an additional tool to help protect our economies from the extraordinary increase in gas prices.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 19, 2022

Σχετικές ειδήσεις


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss