Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Ο Δρ. Αντώνιος Ντακανάλης αποκρυπτογραφεί τη νόσο της εποχής μας

Σωτήρης Σκουλούδης
09/10/2022 12:20

Ο Αντώνιος Κ. Ντακανάλης, είναι καθηγητής και επικεφαλής ερευνητής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο «Μπικόκα» του Μιλάνου, ενώ τo 2021 κατατάχθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Διευθύνει το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας για Διατροφικές Διαταραχές και το Διεπιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο Νευροεπιστημών, Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχιατρικής, καθώς επίσης και πολλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με διεθνή πανεπιστήμια περιλαμβανομένων των Harvard και Oxford.
Ο ίδιος, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 μελέτες στα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και έχει τιμηθεί με περισσότερα από 40 διεθνή βραβεία. Τέλος, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ψυχικής Υγείας και διεθνών επιτροπών που καθορίζουν κατευθυντήριες οδηγίες σε θέματα ψυχικής υγείας. Συμμετέχει σε ανθρωπιστικές αποστολές στην Αφρική, είναι ενεργός πολίτης στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμπνευστής πανεθνικών εκστρατειών για την αποστιγματοποίηση της ψυχικής νόσου.

Ο Αντώνιος Κ. Ντακανάλης

Ακολουθεί η συνέντευξή του στο Newsbomb.gr.
Newsbomb.gr: Ποιος είναι ο βασικός στόχος της Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου;

Αντώνιος Δακανάλης: Η προώθηση και προστασία της καλής ψυχικής υγείας πρέπει να είναι από τις κύριες προτεραιότητες της παγκόσμιας κοινότητας, για αυτό και φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Ψυχική Υγεία εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με τον επιμέρους τίτλο «Κάντε Παγκόσμια Προτεραιότητα την Ψυχική Υγεία για Όλους».
Ο βασικός στόχος της σημερινής ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση, η κατανόηση, η εξοικείωση και η εκπαίδευση του κοινού σε θέματα ψυχικών νοσημάτων και η κινητοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας. Είναι επίσης μια ημέρα υπεράσπισης ενάντια στο στίγμα που σχετίζεται με τα ψυχικά ζητήματα και νοσήματα.
Tι είναι η Ψυχική Υγεία και ποιες είναι οι κυριότερες ψυχικές διαταραχές;

Μερικές από τις κυριότερες ψυχικές διαταραχές είναι: οι διαταραχές της διάθεσης, οι αγχώδεις διαταραχές, οι ψυχωτικές διαταραχές, οι εθιστικές και διαταραχές συνδεόμενες με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, οι διαταραχές ύπνου, οι διαταραχές προσωπικότητας και οι διατροφικές διαταραχές.
Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι η ψυχική υγεία, η οποία επηρεάζεται από κοινωνικούς, ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες, δεν αφορά απλώς την απουσία ψυχικής διαταραχής αλλά τη δυνατότητα να είναι κανείς λειτουργικός και να ικανοποιείται από αυτό.
Με βάση αυτόν τον ορισμό ψυχικής υγείας που δώσατε, ποιος είναι ο αντίκτυπος της πανδημίας CO …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss