Παντελής Καναράκης: “Η διαφορετικότητα πολεμάται διότι ο φόβος είναι ικανός για τα χειρότερα”

 

Με αφορμή την παράσταση «Το φιλί της γυναίκας αράχνης» μίλησε ο Παντελής Καναράκης στο περιοδικό My Tv και την δημοσιογράφο Μαίρη Καράμπελα. Μέσα σε όλα, ο γνωστός καλλιτέχνης αναφέρθηκε στην αποδοχή της διαφορετικότητας και τα φαινόμενα ρατσισμού και ομοφοβίας στην κοινωνία μας.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που η διαφορετικότητα πολεμάται τόσο πολύ ακόμα και στις μέρες μας;

Η διαφορετικότητα πολεμάται διότι ο φόβος που υπάρχει σε κάποιους – αν και αδικαιολόγητος – είναι ικανός για τα χειρότερα. Ότι χαλάει την πλασματική ισορροπία και κανονικότητα των πολλών πρέπει να εξαφανίζεται. Αυτό είναι φριχτό. Είναι απίστευτη η σκληρότητα με την οποία μπορεί να φερθεί ένας άνθρωπος προς έναν άλλον, χωρίς καμία άλλη αιτία, παρά μόνο για το γεγονός ότι είναι διαφορετικός προς οποιοδήποτε επίπεδο.

Έχετε έρθει ποτέ αντιμέτωπος με ρατσιστικά φαινόμενα;

Στην ακρότητα του ρατσισμού, όχι ποτέ. Διακρίσεις υπάρχουν δυστυχώς καθημερινά παντού. Από το να σε μειώνει κάποιος γιατί είσαι νέος ηθοποιός και άπειρος μέχρι να σχολιάζουν το ύψος σου ή τον τρόπο με τον οποίο παίζεις. Δεν έχω ζήσει ωστόσο ακρότητες που να με έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα. Από μικρός, όμως, έχω μάθει από την οικογένεια μου να μιλάω. Στο σπίτι μας λέγαμε τα πάντα. Μεγάλωσα με εντονότατο το αίσθημα της ελευθερίας και αυτό δεν με αφήνει να μένω απαθής σε ό,τι με ενοχλεί και με καταπιέζει. Οπότε μιλάω, διαμαρτύρομαι ή στην καλύτερη των περιπτώσεων… γκρινιάζω.

Τι πρέπει να αλλάξει για να αγκαλιάσει η κοινωνία κάθε μορφή διαφορετικότητας;

Πιστεύω ότι όλα είναι θέμα παιδείας. Αν φροντίσουμε να μεγαλώσουμε σωστούς ανθρώπους, τότε μόνο η κοινωνία έχει ελπίδες να γίνει σωστή προς όλους τους τομείς. Αυτά που παίρνουμε στην παιδική μας ηλικία μάς συνοδεύουν σχεδόν πάντα στην υπόλοιπη ζωή μας.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss