Παρακολουθήσεις: Οι τρεις αρένες στη Βουλή και τα σενάρια για την εξεταστική

Σε σίριαλ διαρκείας για τρεις, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εξελιχθούν οι διεργασίες και οι αντιπαραθέσεις εντός και εκτός Βουλής, με επίκεντρο τις παρακολουθήσεις. Από σήμερα ξεκινάει μια μακρά περίοδος σφοδρής σύγκρουσης με απρόβλεπτες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο.

Ουσιαστικά σήμερα 22 Αυγούστου ξεκινούν παράλληλα τρεις διαφορετικές διαδικασίες. Το μεσημέρι συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να αποφασίσει πότε θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η οποία προσδιορίζεται στο διάστημα από την ερχόμενη Τετάρτη έως την Παρασκευή. Η διάσκεψη θα εγκρίνει και τον διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη.
Το δεύτερο θέμα που θα εξεταστεί είναι πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και με τι αντικείμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ζητούν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, ακόμη και πριν από την προ ημερησίας συζήτηση, ώστε να κληθούν για εξηγήσεις η πρώην διοίκηση της ΕΥΠ και οι συναρμόδιοι υπουργοί και να πουν όλη την αλήθεια για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και το Predator. Και εδώ υπάρχουν ενστάσεις από την κυβερνητική πλειοψηφία. Από το μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών πρέπει να αφορά τον διορισμό του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, σύμφωνα και με τις θεσμικές αλλαγές που προώθησε η ίδια κυβέρνηση. Το τρίτο θέμα που θα απασχολήσει τη Βουλή θα είναι η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα και στην οποία έχει συμφωνήσει ευθύς εξαρχής η κυβέρνηση, επιθυμώντας όμως τη επέκταση της έρευνας για τη λειτουργία της ΕΥΠ να μην περιοριστεί στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά να πάει σε βάθος χρόνου. Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά.

Η προ ημερησίας στη Βουλή θα είναι προφανώς μία ιδιαίτερα σκληρή, αλλά ολιγόωρη μάχη. Ο πραγματικός «πόλεμος» θα εξελιχθεί κυρίως στο μέτωπο της εξεταστικής επιτροπής.
Τα σενάρια γύρω από την εξεταστική

Η πρόταση την οποία έχει επεξεργαστεί το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να στηριχθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους. Το ερώτημα είναι ποια στάση θα τηρήσει η κυβερνητική παράταξη η οποία επιθυμεί η έρευνα της εξεταστικής να επεκταθεί σε βάθος δεκαετίας. Κάποιες γαλάζιες εισηγήσεις για συγκρότηση και δεύτερης «παράλληλης» εξεταστικής φαίνεται να πέφτουν στο κενό. Η μόνη λύση για τη ΝΔ είναι να ασκήσει πολιτική πίεση για την διεύρυνση του αντικειμένου της επιτροπής. Κάτι άλλ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss