Πέτρες στη χολή; Αντιμετώπιση με λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την αφαίρεση της χολής από τον Γενικό Χειρουργό Βασίλειο Χαραλαμπάκη, με εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται κάτω από το συκώτι στη δεξιά πλευρά του σώματός μας. Η χοληδόχος κύστη συλλέγει και αποθηκεύει το πεπτικό υγρό γνωστό ως χολή.
Η χολή παράγεται από το συκώτι και βοηθά στην πέψη του λίπους. Όταν τρώμε η χοληδόχος κύστη συσπάται ώστε να μεταφέρει τη χολή στο έντερο και να βοηθήσει την πέψη.

Οι χολόλιθοι είναι μικρές πέτρες που συχνά σχηματίζονται μέσα στη χοληδόχο κύστη. Σε πολλές περιπτώσεις δεν προκαλούν συμπτώματα και δεν χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο, αν ο χολόλιθος μετακινηθεί, μπορεί να πυροδοτήσει έντονα συμπτώματα όπως πόνο στην κοιλιά με αντανάκλαση στη ράχη, ναυτία και έμετο που μπορεί συχνά να διαρκέσουν από λεπτά και ώρες.
Περίπου το 10% των ανθρώπων θα αναπτύξουν πέτρες εντός της χοληδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες, στους υπέρβαρους, σε ηλικία πάνω από τα 40 έτη, μετά από εγκυμοσύνες και μετά από μεγάλη απώλεια βάρους.

Με την πάροδο του χρόνου οι πέτρες μπορεί να γίνουν πιο προβληματικές και να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως:

• Οξεία χολοκυστίτιδα. Είναι λοίμωξη της χοληδόχου κύστης. Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά και να χρειαστεί η εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή ή και επείγουσα χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης
• Χολαγγειίτιδα. Είναι μια σοβαρή λοίμωξη του χοληφόρου δέντρου που προκαλεί σοβαρό κοιλιακό άλγος, πυρετό και ίκτερο (χρυσή). Αυτή η κατάσταση απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια αντιβιοτικά.
• Παγκρεατίτιδα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι χολόλιθοι μπορούν να μετακινηθούν από τη χοληδόχο κύστη στο χοληδόχο πόρο που επικοινωνεί με το πάγκρεας με αποτέλεσμα την φλεγμονή του παγκρέατος. Η σοβαρότητα της παγκρεατίτιδας μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Συνήθως η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης προτείνεται να γίνει το συντομότερο δυνατόν ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποτροπής της παγκρεατίτιδας.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη. Η επέμβαση για την αφαίρεση της …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss